Hollands Kroon

Hollands Kroon

Kaart van gemeente Hollands KroonHollands Kroon omvat o.a. het voormalig eiland Wieringen, dat historisch gezien een unieke plaats heeft in de regio. Wieringen ligt in het noordwesten van de Kop van Noord-Holland en was ooit een eiland in de Zuiderzee. Bij voltooiing van de Afsluitdijk in 1930 werd Wieringen pas verbonden met het vasteland. Wieringen heeft een rijke maritieme geschiedenis die zelfs teruggaat tot de prehistorie.

Een dagje (…of langer) Hollands Kroon ‘doen’ is eigenlijk altijd een goed idee. Ga je voor een actieve dag of zoek je juist de rust en ruimte in de natuur of op het water. Het kan hier allemaal. Geniet van het weidse polderlandschap en het leven langs de Waddenzee en het IJsselmeer, daar waar zilt en zoet letterlijk samenkomen. Unieke accommodaties, goede restaurants en jachthavens voor de watersport maken dit gebied de moeite waard voor een ontspannen verblijf. Slenter door de oer-Hollandse pittoreske dorpen, breng een bezoek aan het wad of maak een leuke excursie. Er wordt van alles aangeboden: van wadlopen, garnalenvissen tot robbentochten. Fietsen, wandelen en varen kan ook, zeker met de velen verrassende routes die zijn uitgestippeld. In Hollands Kroon geen tijd voor verveling.

En voor wie tussen half maart en half mei komt, het gebied verandert dan in een zee van kleuren door de miljoenen tulpen die dan in bloei staan.

Ontdek de rijke verhalen van Hollands Kroon

Niet te missen

Wandel- en fietsroutes

Ontdek Hollands Kroon

vikingen op wieringen

Historie

Wieringen was ooit een belangrijke handelslocatie door de strategische ligging aan de kust. Sporen van vroege bewoning zijn nog steeds te vinden, zoals grafheuvels en archeologische vondsten. Wieringen was ook een centrum voor visserij en scheepvaart en ook die geschiedenis is nog zichtbaar in de vorm van oude havenplaatsen, vuurtorens en historische gebouwen.

In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen kan je twee zilverschatten bekijken, toegeschreven aan de Vikingen, en andere originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

Blijf slapen

Hollands Kroon in beeld

zeehonden den oever
afsluitdijk hollands kroon
wadlopen den oever
B&B's Hollands Kroon
Campings Hollands Kroon | Visit Kop van Holland
Hollands Kroon | Visit Kop van Noord Holland

Smakelijke suggesties

Verken Hollands Kroon

Hollands Kroon, gelegen in de Kop van Noord-Holland, is een weids gebied waar rust en ruimte heerst. Verken het grootste bloembollengebied in Noord-Holland! Bezoek het polderse land, het leven langs de Waddenzee en het IJsselmeer, de iconische Afsluitdijk en de vele binnenwateren. Bekijk tulpen in Anna Paulowna, het waddendorp Den Oever of pittoresk Kolhorn. Verken Hollands Kroon.

breezand anna paulowna vanuit de lucht