wieringen

Wieringerwerf

Het jaar nadat de polder was drooggelegd (1931) kwamen inwoners uit het hele land om een dorp te bouwen: Wieringerwerf. Plotseling verschenen in het vlakke laagland woningen, winkels, kerken en scholen. Naast het dorp werd een terp gebouwd waar bij een eventuele dijkdoorbraak de bewoners konden schuilen. Die terp kwam nog goed van pas toen in 1945 de dijk door Duitsers werd opgeblazen en de polder binnen twee dagen onder water liep. Aan het einde van de oorlog werd de dijk hersteld en kwamen de dorpsbewoners weer terug. Een monument en een wiel kenmerken nog altijd de plaats van doorbraak (in de volksmond beter bekend als ‘Het gat in de dijk’)

Met zo’n rijke geschiedenis is de Wieringerwerf zeker het bezichtigen waard. Ga ook eens langs bij de Bezoekboerderij ‘Leven van de Wind’. Daar kun je zien hoe de moderne boer uit deze polderstreek woont en werkt. Op deze boerderij worden niet alleen aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten verbouwd, maar wekt de boer ook zijn eigen energie op door middel van een windmolen en zonnepanelen. Een interessant inkijkje in het dagelijks leven op een boerenbedrijf! Maak de dag helemaal compleet en neem samen met de kinderen een duik in het overdekte zwembad De Terp.

Niet te missen

Wandel- en fietsroutes

Ontdek Wieringerwerf

Blijf slapen

Smakelijke suggesties

Verken Hollands Kroon

Hollands Kroon, gelegen in de Kop van Noord-Holland, is een weids gebied waar rust en ruimte heerst. Verken het grootste bloembollengebied in Noord-Holland! Bezoek het polderse land, het leven langs de Waddenzee en het IJsselmeer, de iconische Afsluitdijk en de vele binnenwateren. Bekijk tulpen in Anna Paulowna, het waddendorp Den Oever of pittoresk Kolhorn. Verken Hollands Kroon.