fietsen op de westfriese omringdijk

Water en dijken

Wij weten niet beter: zonder dijken en onze eeuwige strijd tegen het water houden wij geen droge voeten. Onze voorouders gingen voor ons aan de slag. Er werden dijken aangelegd, molens maalden de boel droog en zo maakten zij de Kop van Noord-Holland tot het mooie gebied waar wij nu allemaal van mogen genieten.

De Westfriese Omringdijk is een echte dijk-gigant. Deze 126 kilometer lange dijk slingert al eeuwenlang door het landschap. Geen betere plek om te fietsen dan op de rug van dit monument. Nog zo’n ‘Nederland Waterland-icoon’ is de Afsluitdijk, die het zoute water van de Zuiderzee omtoverde in het zoete water van het huidige IJssel- en Markermeer en waar je heerlijk kunt watersporten.

mooie KOP verhalen

“Je leert veel over de strijd tegen het water”

door Aniek van Avontuur op Reis

Aniek van Avontuur op Reis ontdekte de Westfriese Omringdijk. Deze route slingert kilometerslang door polders, langs molens en het IJsselmeer. Voor fanatieke fietsers prima op één dag te doen, maar je kunt er ook een fietsvakantie van maken.

Lees de blog van Aniek.

blog westfriese omringdijk

De watericonen

zeehonden den oever

Waddenzee

UNESCO werelderfgoed en met recht! Met elk getij stromen water, slib en zand heen en weer. Bekijk dit bijzondere erfgoed met eigen ogen.

Polders: gewonnen land

Noord-Holland kende vroeger veel meren en plassen. Een groot deel van de regio hoe we die nu kennen is ingepolderd. Ook delen van de Zuiderzee en de Waddenzee zijn drooggemaakt wat nu bekend staat als de Anna Paulownapolder en de Wieringermeer. Bezoek de prachtige polders met zijn mooie landschappen met een fiets of wandelroute en geniet van de rust en ruimte.

Routes

In de Kop van Noord-Holland kun je heerlijk fietsen over de dijken, met je bootje tuffen over de vaarten van het echte Holland en wandelen door de mooiste duinen. Genietend van het uitzicht, langs rietkragen, poldermolens en de vriendelijkste dorpen. Het spiksplinternieuwe knooppuntennetwerk op het water, sloepennetwerk genoemd, helpt met navigeren.

Leer meer over onze watergeschiedenis

In de Kop strekt de Waddenzee zich uit. In Den Oever kun je mee met een wadlooptocht of aan boord stappen van een vissersboot voor een dagje wadvissen of zeehonden spotten.

De nautische geschiedenis gaat natuurlijk hand in hand met al dat water. Kom eens kijken in ons maritieme Den Helder, waar het Marine-, Reddingmuseum en de oude Rijkswerf Willemsoord je alles vertellen van onze rijke watergeschiedenis. Want de Kop van Noord-Holland is niet alleen land, maar een prachtige combinatie van water, land en dijken.

Ontdek ook…