zuiderzeewerken

Zuiderzeewerken
Al 100 jaar, nóg 100 jaar!

Met de aanleg van de Amsteldiepdijk startte 100 jaar geleden in het huidige Hollands Kroon een ambitieus en omstreden project; de Zuiderzeewerken. De drooglegging van de Wieringermeer volgde. Met de aanleg van de Amsteldiepdijk (de Kleine Afsluitdijk) werd Wieringen verbonden met het vasteland. De Zuiderzee werd voorgoed afgesloten.

De Zuiderzeewerken hebben niet alleen het landschap van de gemeente Hollands Kroon, maar ook de identiteit van haar inwoners gevormd. Al 100 jaar is dit het grootste en één van de meest indrukwekkende waterbouwkundige projecten van Nederland. Het staat symbool voor onze vindingrijkheid in de strijd tegen het water.

Nu wordt de Afsluitdijk vernieuwd. De waterveiligheid is daarmee voor de komende jaren gegarandeerd. We zijn trots op deze unieke Nederlandse uitvinding!

Meerjarig programma

Ontdek de indrukwekkende verhalen achter de strijd tegen het water

Met het programma ‘ZuiderZeeWerken – Al 100 jaar, Nóg 100 jaar’ nemen we je mee op een bijzondere reis langs de geschiedenis én de toekomst van de Zuiderzeewerken. Een verhaal van pioniers, water, land en doorzettingsvermogen.

In de komende jaren belichten we op verschillende plekken in de regio de indrukwekkende gebeurtenissen rond dit unieke waterbouwkundige project. Van het winnen van nieuw land tot het beschermen van Nederland tegen overstromingen, je ontdekt hoe de Zuiderzeewerken ons landschap, onze dorpen en onze manier van leven hebben gevormd.

Belangrijke onderdelen die betrokken zijn bij dit meerjarige programma zijn onder andere ontwikkelingen in de agrarische sector, het landschap, de visserij en het watermanagement (verzilting, droogte, waterkwaliteit).

muz-fietsroute

MUZ-fietsroute | Wieringen & de Zuiderzeewerken

De MUZ-fietsroute (37,5 km) voert je langs de randen van het voormalige eiland Wieringen, waar de strijd tegen het water zichtbaar is in monumenten en bouwwerken. Je fietst langs villa’s, peilschaalhuisjes en het opvallend grote postkantoor van Hippolytushoef – stille getuigen van de Zuiderzeewerken. Deze indrukwekkende waterbouwkundige werken zetten Wieringen letterlijk en figuurlijk op de kaart. Onder Wieringers leeft nog altijd het eilandgevoel. Via 20 knooppunten ontdek je cultuur, historie en kust in een route van ruim 2 uur. Tip: luister bij elk afstapmoment naar een Wieringer Weetje – in het karakteristieke dialect.

Historie Zuiderzeewerken

Wist je dat het pas 100 jaar geleden is dat de eerste stap werd gezet in één van de grootste waterbouwkundige projecten van Nederland? Met de aanleg van de Korte Afsluitdijk (ook wel bekend als de Amsteldiepdijk) begon het avontuur van de Zuiderzeewerken – een proefdijk die de weg vrijmaakte voor de latere afsluiting van de Zuiderzee.

Deze ingreep veranderde niet alleen het landschap, maar ook het leven in voormalige Zuiderzeestadjes zoals Wieringen, Kolhorn, Van Ewijcksluis en Medemblik. Vissersdorpen werden dorpen aan land, en water maakte plaats voor nieuwe landbouwgrond en verbindingen.

Tot op de dag van vandaag is deze bijzondere geschiedenis voelbaar in de regio.

Verhalen rondom de Zuiderzeewerken

De Zuiderzeewerken hebben onze regio gevormd en blijven een bron van inspiratie voor heden en toekomst. Op deze pagina delen we verhalen over dit indrukwekkende waterbouwkundige project. Van historische herinneringen en persoonlijke ervaringen tot inzichten over de invloed op het leven en landschap van nu en later. Samen bieden deze verhalen een unieke inkijk in hoe de Zuiderzeewerken generaties verbinden en ons blijven inspireren.

Blijf op de hoogte van de nieuwste verhalen en ontdek hoe de Zuiderzeewerken ons verleden, heden en toekomst met elkaar verweven.

Lies Doves werd op 4 december 1927 geboren in Hippolytushoef, waar ze 75 jaar woonde. Tijdens de oorlog kon ze niet naar het voortgezet onderwijs, maar haalde thuis haar middenstandsdiploma en leerde Engels. Ze werd bekend op Wieringen door haar inzet voor verenigingen als het mandoline-orkest OKK, de Plattelandsvrouwen en de Wieringer Sanghers. In 1952 trouwde ze met Jan Peters en werkte later als pedicure; samen reisden ze jarenlang door Europa en de VS met de camper. Tegenwoordig woont Lies Peters-Doves in Hof van Wieringen.

Beluister de podcasts en dompel je onder in het verhaal van water, strijd en verandering