Verscholen binnen het voetgangersgebied van de Nieuwe Streek staat deze langhuisstolp. Op deze locatie verwacht men niet snel dit type stolpboerderij. De vierkantsconstructie van de kapberg is duidelijk te herkennen. De voorgevel is opgetrokken in gele bakstenen met een houten geveltopbeschieting en gesneden windveren. De entree aan de voorzijde is de verbinding tussen de voormalige boerenwoning aan de oude stal met daaraan gekoppeld de kapberg. Dat verklaart de dubbele houten topgevel aan de straatzijde. Binnen zijn de patronen van grup en koestallen door gebruik van afwijkende motieven nog herkenbaar gebleven in de stenen vloer. Onder de rode pannen nestelen elk voorjaar een kolonie gierzwaluwen. Net zoals de andere woningen aan de Nieuwe Streek is er een overtuin. Dit is een tuin die door de openbare weg van de woning wordt gescheiden. Bronnen Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl Redengevende omschrijving van het monument via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Boerderijenstichting Noord-Holland, Vrienden van de Stolp editie september 2018 via www.boerderijenstichting.nl

Stolpboerderij – Nieuwe Streek 58
In de buurt
-
Gemaal Schagerkogge
- Locatie
- Kolhorn
Het gemaal is gebouwd in 1927 en is uitgerust met een door elektromotoren aangedreven pompinstallatie. Het gebouw werd opgetrokken in een strakke variant van de Amsterdamse School. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk en het pand is voorzien van een opvallend pannendak, gedekt met rode pannen. Het gemaal bemaalde tot voor kort de Schagerkoggeboezem en hield een gebied van 3.000 ha droog.
-
Ansjovisjol KH44
- Locatie
- Kolhorn
De ijzeren jol uit 1899 is als enige schip overgebleven van de vissersvloot van Kolhorn.
-
Stolpboerderij – Westfriesedijk 166
- Locatie
- Kolhorn
Stolp in 1856/1858 gebouwd met een symmetrische voorgevel en twee voordeuren.
-
De Laurenskerk
- Locatie
- Kolhorn
Het gebouw stamt mogelijk uit de 15e eeuw, maar werd later gewijzigd met driezijdige sluiting en een noordelijke uitbouw. Na forse beschadiging bij de dorpsbrand van 15 september 1788 werd de kerk in 1791-1792 hersteld. De toren bestaat uit een eenvoudige 19e-eeuwse toren met achtzijdige spits.
-
Herdenkingspalen Hollands Kroon
- Locatie
- Kolhorn
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft als doel het herdenken en herinneren van de vliegtuigen en bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de gemeente Hollands Kroon door het plaatsen van herdenkingspalen.
-
Monumentale woning – Oude Streek 48
- Locatie
- Kolhorn
Historische woning met een zadeldak en houten geveltopbeschietingen aan de Oude Streek in het beschermde dorpsgezicht van Kolhorn.
-
Monumentale woning – Oude Streek 42
- Locatie
- Kolhorn
Achter de Turfschuren aan de Benedenkolk staat deze karakteristieke monumentale woning.
-
Restaurant ’t Anker
- Locatie
- Kolhorn
Restaurant in het pittoreske dorp Kolhorn gevestigd in een oude boerderij. Ideaal om even uit te rusten tijdens een wandeling of fietstochtje. 't Ankertje heeft een gezellig terras en je kunt er terecht voor lunch en diner.
-
Schippersgilde (Keern 2 – Kolhorn)
- Locatie
- Kolhorn
Het schippersgilde was gehuisvest in het gebouw aan de Keern 2 omdat vanaf hier zicht was op zowel het buitenwater als het binnenwater van Kolhorn.