Op 28 juni 1939 ging de eerste paal van de Christus Koningkerk de grond in. Op 11 augustus 1940 werd de kerk ingewijd. De Amsterdamse architect H.M. Martens heeft in opdracht van de Rooms-katholieke Zuiderzeestichting te Warmond de kerk gemaakt. De kerk is verwant aan de architectuur van de Delftse School. Het kerkgebouw is een zaalkerk met zadeldak en een vierkante toren op het westen. Het muurwerk is opgetrokken in rood-gele baksteen met natuursteen op een aantal constructieve punten. Het dak is bedekt met een zwarte Hollandse pan. In de zijbeuken, dwarsbeuk en de absis zijn rondboogvensters met glas-in-lood te vinden. De prominente ligging van de kerk midden in de kern van Wieringerwerf maakt het gebouw van hoge situationele waarde. In 1945 is de kerk tijdens de onderwaterzetting van de Wieringermeer ernstig beschadigd. Architect H.M. Martens herstelde daarom de kerk in 1947. Aan de achterzijde (oostzijde) werd toen ook een priesterkoor met een vijfzijdige absis toegevoegd. In de kerk zijn bijzondere muurschilderingen gemaakt. Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen. Het bouwjaar is niet bekend. De Christus Koningkerk wordt door de R.K. Parochie Wieringen & Wieringermeer gebruikt voor katholieke vieringen, zoals wekelijkse diensten, doop, communie, heilig vormsel en begrafenissen. Daarnaast kunnen mensen uit de buurt iedere vrijdagochtend gratis een kopje koffie komen drinken. Er zijn verschillende koren die wekelijks oefenen in de kerk of in de ruimte ‘de Beuk’. Bronnen – Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl – Reliwiki: www.reliwiki.nl – Bouwkunde encyclopedie van Joost de Vree: www.joostdevree.nl – Historisch Genootschap Wieringermeer: www.wieringermeer.nl

Christus Koningkerk
In de buurt
-
Winkelcentrum Wieringerwerf
- Locatie
- Wieringerwerf
Het winkelcentrum van Wieringerwerf heeft verschillende soorten winkels en hier kan men gratis parkeren. Kleding, bloemen, cadeaus, boodschappen: je vindt het er allemaal.
-
Voormalige Hervormde Kerk Wieringerwerf (Het Kompas)
- Locatie
- Wieringerwerf
In 1937 werd gestart met de bouw van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Meeuwstraat. In Slootdorp en Middenmeer waren al hervormde kerken gebouwd. Alle drie de kerken zijn ontworpen door architect G. van Hoogevest. De interbellumkerk is bescheiden en relatief sober ontworpen. In april 1945 is de kerk zwaar beschadigd. In 2002 werd het gebouw niet meer gebruikt als Hervormde Kerk. De Nederlandse Gereformeerde Kerk huurde de kerk en gaf het gebouw de naam ‘Het Kompas’. In 2022 zijn er appartementen gebouwd in de kerk.
-
Gat in de dijk
- Locatie
- Wieringerwerf
Het jaar nadat de polder was drooggelegd (1931) kwamen inwoners uit het hele land om een dorp te bouwen: Wieringerwerf.
-
Bij de Buren
- Locatie
- Wieringerwerf
Café en restaurant dat ook wel 'de huiskamer van Wieringerwerf' wordt genoemd.
-
Slagerij Poelsma
- Locatie
- Wieringerwerf
Maakt thuis eten eenvoudig met onze eigen bereide ambachtelijk gemaakte maaltijden, barbecue en/of gourmet.
-
Mountainbikeroute Wieringerwerf
- Locatie
- Wieringerwerf
Een route van 19 kilometer door het Dijkgatsbos en de omgeving van Wieringerwerf.
-
Vaarroute Amstelmeer-IJsselmeer
- Locatie
- Wieringerwerf
De vaarroute tussen Amstelmeer en IJsselmeer gaat langs de Stontelersluis bij gemaal Leemans, door de Den Oeversche vaart langs Slootdorp bij de Slootvaart. Langs de route kan je op verschillende plekken aanmeren, zoals bij de camping Het Bos Roept!, de verschillende opgeknapte steigers, bij het Slootdoperbos of bij het Amstelmeer. Langs de waterkant van de vaarroute staan zes prachtige kunstwerken.
-
Gemaal Leemans
- Locatie
- Wieringerwerf
Vanaf 1930 zorgt gemaal Leemans ervoor dat de bewoners van de Wieringermeer droge voeten houden door water uit de polder te pompen.
-
Kabouterpad Dijkgatbos
- Locatie
- Wieringerwerf
Een leuke route met kleurrijke kabouterpalen, speciaal voor kinderen.