De Cultuurschuur is sinds 2012 hét culturele hart van Wieringerwerf. Met een grote groep vrijwilligers wordt hard gewerkt aan de instandhouding van het pand en worden er tal van activiteiten georganiseerd. Er zijn ongeveer 35 huurders die een ruimte in het pand hebben gehuurd: van yogastudio tot dansschool. Het Historisch Genootschap Wieringermeer heeft een tentoonstellingsruimte ingericht en gebruiken de archiefkasten van de voormalige gemeente voor het archief van de vereniging. De Cultuurschuur is een ontmoetingsplaats voor allen en een prachtig cultureel centrum met een theaterzaal. Historie gebouw De ontwerper van het voormalige gemeentehuis zijn de architecten Berghoef en Klarenbeek. Hij had het idee om op de muren van de galerij decoraties aan te brengen. Daarbij dacht hij aan het werk van sgraffito-maker Goeting. Zij hadden eerder al samengewerkt. In maart 1955 werd uiteindelijk de opdracht aan Goeting gegund. IN tien afbeeldingen vertelt hij als een doorlopend verhaal de geschiedenis van de Wieringermeer. Het pand is op 10 september 1955 feestelijk geopend door de Noord-Hollandse commissaris van de koningin mr. Prinsen. Het werd daarna in gebruik genomen als het gemeentehuis van de Wieringermeer. De geschiedenis van de polder is door het gebouw verweven. Op de gevel is de waterstand zichtbaar gemaakt (NAP) na de inundatie van de Wieringermeer en door het pand vertellen sgraffito’s in tien scénes de geschiedenis van de Wieringermeer in 1930-1955. Op 1 januari 2012 ontstond de fusiegemeente Hollands Kroon en verloor het raadhuis zijn functie. Standbeeld ingenieur Cornelis Lely Beeldhouwer Mari Andriessen heeft een standbeeld gemaakt van Cornelis Lely. Deze is in 1954 onthuld door koningin Juliana. Een afgietsel van het beeld (eerste ontwerp van het grote beeld) heeft dienstgedaan als decorstuk tijdens een openluchtspel. Daarna is het beeld opgeslagen in de kelder van het domeinkantoor. De gemeente had dit beeld opgekocht van Andriessen omdat de kunstenaar het wel wilde verkopen. Het beeld was wit en is later in brons geschilderd. De gemeenteraad wist wel een plekje: en zo kwam het in de hal van het gemeentehuis terecht Bronnen – Stichting Cultuurschuur Wieringermeer via www.decultuurschuur.nl – Boek ‘De Cultuurschuur – Ontstaansgeschiedenis in woord en beeld’. – Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl

De Cultuurschuur
In de buurt
-
Kabouterpad Dijkgatbos
- Locatie
- Wieringerwerf
Een leuke route met kleurrijke kabouterpalen, speciaal voor kinderen.
-
Den Oever – Den Helder
- Locatie
- Wieringerwerf
De grote zeehond-dichtheid maakt de tocht van Den Oever naar Den Helder tot een van de leukste trajecten op het Wad. De route is ideaal voor schippers die de eerste keer het Wad op gaan. Den Oever ligt bij de meeste windrichtingen beschut. Aan drijvende steigers van de buitenhaven kan het juiste tij worden afgewacht. Vertrekken richting Den Helder kan vanaf hoogwater tot drie uur na hoogwater. Een ruime ‘window’ dus.
-
Vergaderlocatie “Leven van de wind”
- Locatie
- Wieringerwerf
Proef de gastvrijheid van het boerderijleven! Wilt u met uw eigen ogen zien hoe een moderne boer werkt? Wij stellen ons bedrijf graag voor u open. Wij hebben een heel traditioneel agrarisch bedrijf met aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten. Maar daarnaast zijn we energieleverancier. Er draait een 0,9 megawatt windmolen en er liggen 180 zonnepanelen op het dak van de schuur. Wilt u met eigen ogen zien hoe onze producten groeien? Of bent u juist nieuwsgierig naar al die moderne technologieën?
-
Robbenoordbos/Dijkgatbos (Wieringermeer)
- Locatie
- Wieringerwerf
Zwarte elzen, zachte berken en heel veel paddenstoelen herbergt het Robbenoordbos. Het Dijkgatbos kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Twee polderbossen om je in te verdiepen!
-
Het Domeinkantoor
- Locatie
- Wieringerwerf
Het voormalige domeinkantoor is gebouwd in 1942 voor het waterschap.
-
Sportcentrum de Terp
- Locatie
- Wieringerwerf
Zwembad de Terp is een overdekt zwembad in Wieringerwerf. Naast het recreatiezwemmen en de reguliere zwemlessen zijn er veel activiteiten.
-
Sloepennetwerk Hollands Kroon
- Locatie
- Wieringerwerf
Sloepennetwerk is het alternatief voor de alom bekende wateralmanak waarmee u gemakkelijk en snel een boeiende vaarroute met uw sloep kunt plannen.
-
Verzameling van de familie Roza
- Locatie
- Wieringerwerf
Op het erf bij familie Roza is van alles te bekijken: een open tuin met cijfer, zitjes en doorkijkjes, collectie...
-
Voormalige Hervormde Kerk Wieringerwerf (Het Kompas)
- Locatie
- Wieringerwerf
In 1937 werd gestart met de bouw van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Meeuwstraat. In Slootdorp en Middenmeer waren al hervormde kerken gebouwd. Alle drie de kerken zijn ontworpen door architect G. van Hoogevest. De interbellumkerk is bescheiden en relatief sober ontworpen. In april 1945 is de kerk zwaar beschadigd. In 2002 werd het gebouw niet meer gebruikt als Hervormde Kerk. De Nederlandse Gereformeerde Kerk huurde de kerk en gaf het gebouw de naam ‘Het Kompas’. In 2022 zijn er appartementen gebouwd in de kerk.