Kolhorn was tot 1929 een haven aan de voormalige Zuiderzee. Van de omvangrijke vissersvloot van Kolhorn is uit deze tijd alleen de jol KH44 overgebleven. Bijzonder is dat de geschiedenis van het ijzeren schip geheel bekend is. In 1899 werd het ijzeren schip gebouwd aan de werf W.F. Stoel & Zoon in Alkmaar. De werf werd in 1863 opgericht door Willem Frederik Stoel en kreeg later de naam Nicolaas Witsen. Een burgemeester van Amsterdam, die ook bekendheid verwierf als onderzoeker van technische ontwikkelingen in de scheepsbouw. Onder werfnummer 186 werd de ‘Stavorensche bomboot’ in opdracht van visser Pieter Bood uit Kolhorn gebouwd. Pieter Bood heeft zijn jol, met visserijnummer KH44, de naam Jansje Johanna gegeven (vernoemd naar zijn jongste dochter, geboren op 21 oktober 1891). Op 23 april 1900 werd de jol in Alkmaar te water gelaten om vanuit Kolhorn te gaan vissen op (voornamelijk) ansjovis en zuiderzeeharing. Met de achtereenvolgende visserijnummers KH44, BOL7, KH41 en WIN2 en verschillende eigenaren was Kolhorn tot 1929 steeds de thuishaven van deze staverse jol (of “Stavorensche Bomboot”, zoals het werfbriefje vermeld). De jol wordt tegenwoordig door vrijwilligers in de vaart gehouden. Zomers door rondvaarten te organiseren en in de winter door het nodige onderhoud aan de jol uit te voeren. Vanaf eind april tot begin oktober kunnen er rondvaarten worden gemaakt. Een rondvaart wordt hoofdzakelijk onder zeil uitgevoerd en duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt gevaren op het Kolhornerdiep. De exacte route hangt wel af van de wind! Tijdens de reis zal de schipper u vragen hem te helpen met de navigatie en de zeilen. Verder vertelt hij over de historie van Kolhorn, haar visserij en natuurlijk over de jol zelf. Ook de geschiedenis van Kolhorn en van de polders eromheen komt aan de orde. Bronnen – Stichting Varend Erfgoed Kolhorn via www.kh44.nl – Oude vissersschepen via www.vaartips.nl/visserij

Ansjovisjol KH44
In de buurt
-
Monumentale woning – Oude Streek 42
- Locatie
- Kolhorn
Achter de Turfschuren aan de Benedenkolk staat deze karakteristieke monumentale woning.
-
De Laurenskerk
- Locatie
- Kolhorn
Het gebouw stamt mogelijk uit de 15e eeuw, maar werd later gewijzigd met driezijdige sluiting en een noordelijke uitbouw. Na forse beschadiging bij de dorpsbrand van 15 september 1788 werd de kerk in 1791-1792 hersteld. De toren bestaat uit een eenvoudige 19e-eeuwse toren met achtzijdige spits.
-
Herdenkingspalen Hollands Kroon
- Locatie
- Kolhorn
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft als doel het herdenken en herinneren van de vliegtuigen en bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de gemeente Hollands Kroon door het plaatsen van herdenkingspalen.
-
Monumentale woning – Oude Streek 48
- Locatie
- Kolhorn
Historische woning met een zadeldak en houten geveltopbeschietingen aan de Oude Streek in het beschermde dorpsgezicht van Kolhorn.
-
De Egelantier
- Locatie
- Kolhorn
Bij de Egelantier in Kolhorn kan je terecht voor heerlijk ijs en belegde broodjes. Met mooi weer kan je genieten op het terras waar je uitzicht op Kolhorn hebt. Wie weet varen er net enkele bootjes langs.
-
Camperplaats ’t Groentje Kolhorn
- Locatie
- Kolhorn
faciliteiten in het havengebouw - kiosk met terras aan het water - groot winkelcentrum in Middenmeer - restaurants en centrum 800m
-
Schippersgilde (Keern 2 – Kolhorn)
- Locatie
- Kolhorn
Het schippersgilde was gehuisvest in het gebouw aan de Keern 2 omdat vanaf hier zicht was op zowel het buitenwater als het binnenwater van Kolhorn.
-
Fam. Terpstra
- Locatie
- Kolhorn
Verhuur vakantiewoning
-
Monumentale woning – Westfriesedijk 72a
- Locatie
- Kolhorn
De rijksmonumentale woning aan de Westfriesedijk is gebouwd in 1840 met een zadeldak en met een houten topgevelbeschieting aan de voorzijde.