Tussen 1850 en 1900 groeide de vissersvloot enorm door toegenomen vraag uit de steden, verbeterde vervoersmogelijkheden van de vis en het machinale breien van netten. De overheid besloot in 1883, dat alle schepen een visserijnummer moesten krijgen op het schip en in het zeil. Op de ochtend, dat het gemeentehuis open ging voor de registratie, ging Jaap ten Bokkel uit Hippolytushoef er al vroeg heen, hij wilde no 1 hebben. Maar een ander was hem voor. No 2 en 3 wilde hij niet. Dus dat werd 4. En waarom? Het nummer moest ook nog in de kurken op de netten gesneden worden, en een 1 of een 4 is makkelijker te snijden dan een 2 of een 3. Zodoende staat op dit schip WR4. In 1883 viste Jaap nog met een Skuutje, iets groter dan de WR60, maar in 1896 liet hij op de werf in Van Ewijcksluis een nieuw Aakje bouwen. Dit schip was hem al gauw te klein, daarom liet hij in 1900, opnieuw bij scheepstimmerman Nijdam uit Van Ewijcksluis, een grotere Aak bouwen, deze WR4. In het voorjaar viste Ten Bokkel er mee op haring en ansjovis, in de zomer op harder en bot. In herfst en winter op alikruken en kokkels voor de Belgische en Engelse markt. Ook mosselen voor Duitsland. Zeegras is met dit schip nooit gevist. De Aak is in 2000-2004 gerestaureerd, met natte bun en handgenaaide zeilen van vlasdoek (linnen). Het schip is nu te koop, maar we willen het graag op Wieringen houden. Zolang het hier blijft, is het vrijgesteld van havengeld. Bij het varende houden helpen de vrijwilligers van het Skuutje WR60. Zij proberen het benodigde geld door verhuur en sponsoring bij elkaar te brengen.

Wieringer Aak WR4 ‘Zelden Pas’
In de buurt
-
Camperplaats Zuiderstrand
- Locatie
- Den Oever
Deze kindvriendelijke camperlocatie heeft vrij uitzicht over de Zuiderhaven. Hier is een strandje met zwemwater, picknicktafels en speeltoestellen. De haven, een supermarkt en verschillende eetgelegenheden zijn op loopafstand.
-
B&B Den Oever
- Locatie
- Den Oever
In Den Oever vind je deze gezellige B&B. Een uitstekende locatie om te genieten van de wadden!
-
The apARTment
- Locatie
- Den Oever
'The apARTment' is een ruime, comfortabele en bijzonder vormgegeven woning op het voormalige eiland Wieringen, "De Kroon" van Noord-Holland. De combinatie van de met design en kunst ingerichte ruimte en het authentieke landschap met de waddenkust, het Robbenoordbos, IJsselmeer, visserijhaven én de Afsluitdijk maakt een verblijf in The apARTment uniek.
-
Molen De Hoop Den Oever
- Locatie
- Den Oever
Korenmolen De Hoop is waarschijnlijk rond 1654 gebouwd. Sinds 2015 is de molen weer maalvaardig en draait wekelijks dankzij de inzet van vrijwilligers.
-
Sportvisserijbedrijf G.M. Kooij
- Locatie
- Den Oever
Sportvissen en zeehondentochten
-
Palingrokerij Kay – Den Oever
- Locatie
- Den Oever
Palingrokerij Kay - Den Oever is een mobiele palingrokerij met een 5-sterren status. De paling komt uit eigen vangst, IJsselmeer of zelfs uit Ierland. Voor de lekkerbekken is er ook gerookte zalm en makreel. In het seizoen wordt eigen paling gevangen op de Waddenzee, je kunt de fuiken zien staan als je bij het Monument de zee op kijkt! Kom een keer kijken, je bent van harte welkom.
-
Restaurant Bruisend
- Locatie
- Den oever
In het oude pittoreske vissersdorp Den Oever vindt je Restaurant Bruisend. Den Oever is gelegen op het voormalig Waddeneiland Wieringen en heeft als bijzonderheid dat het gelegen ligt aan zowel de Waddenzee als het IJsselmeer en natuurlijk de Afsluitdijk. De schoonheid van de natuur en het Wad, de rust, de ruimte, de mooie sterrenhemel en zeker ook de gemoedelijkheid maken Den Oever tot een bijzondere plek waar je geweest moet zijn! Zo ook het sfeervolle Restaurant Bruisend.
-
Het Huis van de Wadden
- Locatie
- Den Oever
Vroeger twee huizen naast elkaar: links een kaaswinkel en rechts een oude herberg met een dorpse gelaghkamer beneden en kamers 'boven'. Nu een heerlijke bed & breakfast met een appartement en twee kamers.
-
Camperstandplaats Haven Den Oever
- Locatie
- Den Oever
Aan de Oostkade in de haven van Den Oever. Toiletgebouwtje na betaling aan de havenmeester via deurcode te gebruiken. In de winter geen water en voorzieningen, alleen sanitair. De standplaatsen zijn af te rekenen via de website aan-uit.net.