fietsen callantsoog

Lange afstandroutes

Het ene moment fiets je door wuivende duinen en het andere moment in uitgestrekte weidse polders. De Kop van Noord-Holland is verrassend en gevarieerd. Onderweg kun je genieten van historische steden en dorpen, prachtige natuur en de mooie vergezichten.

Gek op fietsen? Dan zijn de langeafstand fietsroutes, ook wel afgekort als LF-routes, echt iets voor jou. De routes zijn zeer geschikt voor een meerdaagse fietstocht. Elke route heeft een eigen fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website waar je terecht kunt voor de mooiste bezienswaardigheden, leukste overnachtingsadressen en compleet verzorgde arrangementen.

Onderweg kun je een LF-route herkennen aan de langwerpige groen-witte bordjes. Welke langeafstand fietsroute heeft jouw voorkeur deze vakantie?

fietsen over het strand

LF Kustroute

Fietsen langs de Nederlandse Kust betekent fietsen met de wind door de haren. Soms wind mee, soms wind tegen, maar altijd ‘proef’ je het heerlijke kustgevoel. De route kenmerkt zich door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.

De LF Kustroute is een 617 kilometerlange route die je leidt van Zeeland helemaal via de kust naar het uiterste puntje van Groningen. Vind je dit iets te veel van het goede, kies dan alleen het stuk in de Kop van Noord-Holland. Deze gaat van Petten naar Den Oever.

In Petten vind je de Hondsbossche Zeewering. De dijk werd in 2015 verbreed met een strand- en duinstrook ter grootte van 300 voetbalvelden. Vervolgens kom je langs de kustplaatsen Callantsoog en Groote Keeten. Dit laatste plaatsje heeft het breedste strand van de regio.

Na Julianadorp aan Zee staat Den Helder je te wachten. Deze plaats heeft veel te danken aan zijn strategische ligging. De Koninklijke Marine heeft hier haar thuisbasis. Dan door naar Hippolytushoef. Het landschap oogt hier heel anders. Je fietst door de Wieringermeerpolder, de enige echte Zuiderzeepolder.

Op het laatste stuk naar Den Oever kom je over de dijk waar je een prachtig uitzicht op het wad hebt. Bij de visafslag staat de versgebakken vis op je te wachten.

Afstaptips

wieringen luchtfoto

LF Zuiderzeeroute

De LF Zuiderzeeroute is totaal 440 kilometer lang. Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee die pas vorige eeuw is getemd door het plaatsen van de Afsluitdijk. Met de LF Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken.

Voordat je de Afsluitdijk richting Friesland op fietst haal je de meest verse vis in Den Oever.

Tussen Medemblik en Den Oever verandert het landschap drastisch. Je fietst hier door de Wieringermeerpolder, de enige echte Zuiderzeepolder die al in 1930 werd drooggelegd, vóór de aanleg van de Afsluitdijk. Vlakbij Den Oever kom je langs het eerste stukje bos op deze route, het Dijkgatbos. Dit bos werd aangelegd nadat de Duitsers twee gaten in de dijk van de pas drooggelegde polder bliezen tijdens hun aftocht in 1945.

Vanaf Den Oever verlaat je Noord-Holland via het meesterwerk van watermanagement, de Afsluitdijk, en zet je koers naar Friesland. Het 32 kilometer lange fietspad over de Afsluitdijk is alles behalve saai; het is uniek in Nederland. Aan de linkerzijde zie je de Waddenzee, het grootste getijdengebied ter wereld en UNESCO Werelderfgoed. Aan de rechterkant stroomt het zoete water van de voormalige Zuiderzee.

Afstaptips

Ga naar…