Voorjaarstips van Kees & Sandra
Wat zijn nu de voorjaarstips van de echte kenners van het gebied? Wij spraken Sandra Munster en Kees Vriend. In dit interview vertellen zij meer over zichzelf én delen zij graag hun insider tips met jullie!
Wat zijn nu de voorjaarstips van de echte kenners van het gebied? Wij spraken Sandra Munster en Kees Vriend. In dit interview vertellen zij meer over zichzelf én delen zij graag hun insider tips met jullie!
“Ik ben Sandra Munster, vrouw van bloemenkweker Siem en moeder van vier leuke meiden. Mijn man en ik runnen een tulpenkwekerij met bloembollenproductie op het veld en snijbloemenproductie in de kas. Daarnaast verzorg ik excursies voor groepen vanaf 20 personen in onze kwekerij, waarbij zo’n 6.000 gasten per jaar ons bedrijf bezoeken. Ook hebben we Camperplaats de Tulpentuin waar campergasten kunnen kamperen bij de tulpenkweker thuis.”
“Ik ben Kees Vriend uit Hoogwoud. Als Westfries lag ik vroeger op de knietjes in het veld om de bloembollen te rooien. Dagenlang in weer en wind en met een beetje geluk een fijne zonnige week tussendoor. Toen realiseerde ik me niet dat juist deze tulp zo verbonden is met de Kop van Noord-Holland. Dit veranderde 5 jaar terug toen ik werkzaam werd op Land van Fluwel, een Avonturenparadijs en Tulpenbeleving aan de Hollandse kust. De verrukte verwondering van toeristen en de passie van telers lieten me zien dat het schouwspel van kleuren die in het voorjaar de velden sieren uniek is voor de wereld. Het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld is in de bloeitijd elk jaar weer the place where the real magic happens. Want we zingen wel: ‘Tulpen uit Amsterdam’, maar niks is minder waar. Mijn vrouw en ik zijn eigenaar van Camping Boven het Maaiveld in Hoogwoud en de fietsende vakantieganger heeft mijn ogen voor dit gebied definitief geopend. Nergens vind je alles wat Nederland te bieden heeft op zo’n bijzondere wijze bij elkaar en dat in het voorjaar verbonden door kilometerslange tulpenvelden. Niet in een aangeharkt park, maar met passie geteeld door een boer die je tussen de velden zijn werk ziet doen en er ook nog eens graag over vertelt.”
Wat maakt de Kop zo uniek voor jou?
Sandra
“Het meest bijzondere vind ik dat werkelijk alles waarom Nederland internationaal bekend is hier volop te vinden is: tulpen, molens, klompen, kaas én de Afsluitdijk! Dit zijn natuurlijk allemaal goede redenen om het gebied te bezoeken en te genieten van deze typisch Hollandse iconen. Het mooiste aan wonen hier is dat we zo enorm veel ruimte hebben. De uitzichten zijn eindeloos hier in de polder en de sterrenhemel…. Prachtig!”
Kees
“Uiteindelijk is het heerlijk landelijk en rustig wonen en toch heel centraal waardoor de stadse reuring nooit ver weg is. Tijdens jonge wilde jaren is alles beter dan de plek waar je roots liggen . Nu blijkt dit gebied de ideale mix voor wonen, werken en ontspannen. Het heeft alles en nooit ver weg! De zinderende stad, de zilte zee, de zoete IJsselmeerkust en het verrassende niet overal aangeharkt landschap dat erom vraagt ontdekt te worden.”
Wat is jullie ultieme tulpentip?
Sandra
“Behalve mijn eigen Tulpenexcursie, waar je met een groep een bezoek brengt aan een tulpenkwekerij in volle productie is voor mij de ultieme tulpentip een bezoek aan de Poldertuin in Anna Paulowna. Deze showtuin wordt in z’n geheel gerund door vrijwilligers die honderden soorten bolbloemen planten in het najaar. De tuin is gratis toegankelijk en een plaatje om te zien. Zorg wel dat de geheugenkaart van je camera of telefoon leeg is voor je erheen gaat want je zult jezelf niet kunnen beheersen, zo veel mooie soorten staan er te bloeien.”
Kees
“Neem de tijd! Veel toeristen plannen snel een paar uur voor de tulpen. Maar de unieke kleurenpracht en weidsheid ervaar je pas als je de tijd neemt. Via mooie fiets- en wandelpaden zie je meer en kom je verder. De tulpenpracht combineren met historische en culinaire hoogtepunten is als de kers op de taart.”
Hoe komt het dat de tulpen zo goed groeien in de Kop van Noord-Holland? Kees en Sandra weten daar het antwoord op!
Kees
“We zingen wel ‘Tulpen uit Amsterdam’, maar niks is minder waar. De oorsprong ligt in het Tsian Tsian gebergte. Via vele omzwervingen en paleistuinen was het uiteindelijk Carolus Clusius die de tulp meenam naar Nederland waar het al snel een gewild product werd.
Aan de kust voelen de tulpen zich fijn vanwege het zachtere klimaat en door de zandgrond konden de telers al snel machinaal werken. Achter de Westfriese Omringdijk vind je kleigronden en was het nog lang op de knietjes om de bollen uit de grond te krijgen. Inmiddels planten ze de bollen in dat gebied op netten waardoor ook het rooien machinaal kan.
De bollenbranche is innovatief en kent vooral ook heel veel passie. En juist dat laatste maakt dat het ook voor de bol goed toeven is in onze regio. Hij wordt altijd weer opnieuw (uit)gevonden.”
Sandra
“Het klimaat in de Kop van Noord-Holland leent zich uitstekend voor het telen van tulpen. Een mooi fris klimaat met lage luchtvochtigheid, niet te strenge winters en een niet te warm voorjaar. In de zandgebieden worden met name bloembollen geteeld voor de export vanwege het mooie schone product dat daar geoogst wordt, op de kleigronden in de polders worden veel bloembollen geteeld voor de snijbloemen kwekerijen. Deze bollen van de klei hebben mooi veel inhoud waardoor zij garant staan voor een stevige, goed houdbare bloem in de kas.”