Het Waddenbelevingspunt

Het Waddenbelevingspunt

Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is een uitkijkpunt over de Waddenzee. U kunt uitkijken over natuurgebied ’t Schor, de leidam met de grootste lepelaarskolonie van Europa (Vogelsandt), het voormalige eiland Wieringen, de haven van Den Oever en de Afsluitdijk.

De eyecatcher is voorzien van informatiepanelen, waarop de bezoeker van alles te weten komt over de fauna boven en onder water, over het waddengebied en natuurlijk over de bijzondere vogels die in het gebied verblijven: als tussenstop of als permanente woonplek. Op de Leidam, ook wel ‘de banaan’ genoemd omdat het die vorm heeft, is in de zomer de grootste lepelaar kolonie van Europa te vinden. Om ver te kunnen kijken zijn er twee telescopen op het bovenste bordes geplaatst Ook bijzonder om te noemen is het feit dat het Waddenbelevingspunt op een van de donkerste plekken van ons land staat en daarmee bij uitstek geschikt is om te genieten van de sterrenhemel.

Bij Viscentre ’t Wad kunt u een verrekijker tegen bruikleen (borg) ophalen voor gebruik op het Waddenbelevingspunt. Borgsom is € 50,- per kijker.

Hoe kom ik bij het Waddenbelevingspunt?

Het Waddenbelevingspunt staat in de Waddenhaven in Den Oever. Vanaf de parkeerplaats in de Vissershaven is het een wandeling van ongeveer 500 meter over een smalle dijk naar het Waddenbelevingspunt. Den Oever is met openbaar vervoer bereikbaar via de lijnen 135, 250, 350, 658 en met de FlixBus. Vanaf het transferium aan de Havenweg, waar de bussen stoppen, is het ongeveer twee kilometer lopen naar het Waddenbelevingspunt.

Het punt is alleen wandelend bereikbaar. (Brom)fietsen zijn er niet toegestaan.

Toegankelijkheid

Voor mindervaliden zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar in de Vissershaven van Den Oever. Vanaf die plek kunt u via de Dokweg met rolstoel of scootmobiel bij natuurgebied ’t Schor komen en vandaar via de dijk langs de Waddenhaven naar het Waddenbelevingspunt. Deze route voert over een smalle dijk naar de brug die het Waddenbelevingspunt met de dijk verbindt. Het onderste bordes van het Waddenbelevingspunt is voor een rolstoel of scootmobiel toegankelijk, het bovenste bordes is alleen via een wenteltrap te bereiken.

Voorzieningen

Het Waddenbelevingspunt heeft géén voorzieningen zoals stroom, water, toilet, horeca. Er is ook geen verlichting aanwezig bij het punt, zodat het in de nacht één van de donkerste plekken van Nederland is. Het punt is altijd toegankelijk voor bezoekers aangezien het in de open ruimte staat.

Design

Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Hollands Kroon. Het ontwerp is van Knevel Architecten uit Amsterdam en de maker is VSF/KWS. Het is tot stand gekomen in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, de provincie Noord-Holland en De Nieuwe Afsluitdijk.

In de buurt