Fort Kijkduin

Fort Kijkduin

Treed in de voetsporen van Napoleon

Napoleon Bonaparte, de beroemde Franse keizer, zag tijdens zijn bezoek aan Den Helder de strategische waarde van Den Helder en gaf in 1811 de opdracht tot bouw van een reeks verdedigingswerken om de stad te beschermen tegen invallen. De Stelling Den Helder werd aangelegd, waar Fort Kijkduin onderdeel van is. In Fort Kijkduin kom je alles te weten over de geschiedenis van het fort, maar ook die van de natuur en de omgeving door het imposante Noordzeeaquarium. De expositie laat de inval van de Engelsen in 1799 zien die duidelijk maakte dat Den Helder een fatsoenlijk verdedigingsstelsel nodig had. Ondergrondse tunnels, een prachtig landschap, het onderwaterleven en de duinen vormen het decor van het imposante Fort Kijkduin.

Het Noordzeeaquarium 

Wist jij dat er haaien in de Noordzee leven? Zou je ze durven voeren? In het vernieuwde Noordzeeaquarium van Fort Kijkduin is dit mogelijk! Een bezoek aan het aquarium is een spannend en leerzaam avontuur. Van de kraamkamers in de Waddenzee tot in de diepte van de Noordzee; het onderwaterleven is heel indrukwekkend. Het spectaculairste aquarium is de 15-meter lange doorlooptunnel, waar vissen niet alleen naast je, maar ook boven en onder je zwemmen.

Voor een dag Soldaat

Fort Kijkduin heeft onlangs een indrukwekkende modernisatie ondergaan met nieuwe exposities. In het aquarium leer je hoe (zee) dieren aanvallen en verdedigen en in het museum zie je hoe legers en landen dat doen. In de vernieuwde familietentoonstelling kun je samen met je (groot)ouders op ontdekkingstocht hoe het is om als soldaat op het fort te wonen en te leven.

Het museum en het Noordzeeaquarium zijn dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Bekijk actuele openingstijden op de website van Fort Kijkduin.

In de buurt