In de top van de voorgevel van deze Wieringerboerderij, gericht aan de Elft, is het bouwjaar 1734 gemetseld. Maar vermoedelijk is de boerderij al uit de 17e eeuw. Dat is aannemelijk vanwege het historische metselwerk op de hoeken. Er is gebruik gemaakt van klezoren, dat is een kwart steen om netjes uit te komen. Bij een klezorenverband verspringen de stenen ten opzichte van elkaar. In de 17de-eeuw gebruikte men vaak een hoekoplossing met klezoren. De acht muurankers zijn verspreid over de gevel in rijen van vier, waarschijnlijk mist er één aan de linkerzijde. Muurankers zijn bedoeld om de balken van een verdiepingsbalklaag aan de gevel te verbinden. Zo werd de gevel beschermd tegen uitknikken. De rouw- en trouwdeur in de voorgevel komt uit in de voorkamer. Op Wieringen was zo een deur niet meer gedecoreerd dan andere deuren, maar ze konden alleen van binnenuit geopend worden. Kenmerkend voor Wieringen is de langgerekte tweevaksschuur met daarin een van de buitenzijde bereikbare hooischuur (grondtas) en wagenstik (wagenschuur), geflankeerd door een smaller, lager deel (uutlid) en een achterhuis (koestal) dat overgaat in een uitbouw van het woongedeelte. De boerderij is een constructie van drie vierkanten. Het dak is zowel gedekt met riet als met pannen. De zesruitsschuifvensters hebben luiken. In de voortuin staat een grote moerbeiboom, dit is oud Wierings gebruik. Archiefstukken tonen aan dat de boerderij oorspronkelijk van familie Snooy was. In 1973 is de ‘boerenbehuizing’ met ondergrond, erf en tuin door de gemeente Wieringen verkocht aan de heer Kooij. Het rijksmonument was toen in slechte onderhoudsstaat, in de stukken wordt hiernaar verwezen als de ‘deplorabele toestand’. Er volgde een grote restauratie aan de boerderij om het terug in oude staat te brengen door architect Kok. Bronnen: – Archief gemeente Hollands Kroon – Boerderijenstichting Noord-Holland: www.boerderijstichting.nl – Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl – Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl

Wieringerboerderij – Elft 42
In de buurt
-
Zwembad De Venne
- Locatie
- Hippolytushoef
Binnenzwembad De Venne biedt naast recreatiezwemmen en de reguliere zwemlessen veel activiteiten. Opgave zwemles gaat via een ander e-mailadres, namelijk zbdv.zwemscore.nl
-
Koffiehuis Op Zestien
- Locatie
- Hippolytushoef
Een koffie/theehuis waar u gezellig wat kan drinken onder het genot van wat lekkers.
-
De Smulhoek
- Locatie
- Hippolytushoef
In het mooie plaatsje Hippolytushoef in Noord-Holland vindt u eeterij en snackhoek: de Smulhoek. Hippolytushoef ligt te midden van wandel- en fietsroutes waarmee u reist door de geschiedenis van het voormalige eiland Wieringen. De Smulhoek is een sfeervol restaurant met een schitterend zonnig terras. Makkelijk te vinden, en een ruim aanbod van gratis parkeerplaatsen voor het restaurant. Ook is er gedacht aan de kinderen met een speciaal kinderspeelhoekje.
-
Bed & Breakfast Op Zestien
- Locatie
- Hippolytushoef
Op het voormalig Vikingeiland Wieringen staat de typische Wieringer boerderij uit circa 1890. Er is een mooie B&B gerealiseerd met 3 grote kamers met eigen faciliteiten en een Bed & Kitchen voor 4 personen. Heerlijk in alle rust een boek lezen, genieten van het buitenleven, op de fiets over het prachtige Wieringen, bij Bed & Breakfast Slapen op Zestien ben je even helemaal weg uit de drukte van alle dag. Ontdek deze luxe gastvrije accommodatie op het platteland nabij de Waddenzee/Noordzee en het IJsselmeer.
-
Eeterij Ongder de Kukel
- Locatie
- Hippolytushoef
Welkom bij Restaurant Eeterij Ongder de Kukel. Zodra je hier binnenstapt voel je het meteen... Dit is een plek waar je je thuis voelt... en zeker nog 'ns terugkomt! Ongder de Kukel is heerlijk uitgebreid dineren met familie, vrienden of collega's. U bent van harte welkom. De uitbaters Berber de Lange en Henry Heutink zullen u gastvrij ontvangen in dit sfeervolle restaurant. Ook dochters Fonnese,Marije en Sylvana dragen hun steentjebij in de bediening. Henry, neemt de taak van kok op zich, samen met zoon Cliff.
-
Open Tuin “Zonnehoek”
- Locatie
- Hippolytushoef
In 2021 zijn er weer een aantal leuke open dagen bij de tuin 'Zonnehoek'. De tuin heeft een oppervlakte 1750 m2 en is naar eigen ontwerp ingericht. De tuin heeft een pracht aan bloeiende heesters, fruitbomen die elk jaar weer heel veel fruit geven. Verschillende borders in diverse samengestelde kleurschakeringen die toch één geheel laten zien. Er is veel zitgelegenheid om van al dit moois te genieten.
-
Voormalige doopsgezinde pastorie
- Locatie
- Hippolytushoef
De voormalige pastorie is gebouwd in 1898 en is een gemeentelijk monument.
-
Garnalenvissen
- Locatie
- Hippolytushoef
Garnalen vissen en varen langs lepelaars en zeehonden vanuit de haven Den Oever met de WR117. Aankomst met koffie aan boord. Rondvaart door de visserijhaven van Den Oever en de spuisluizen in de Afsluitdijk. Als we buiten de haven komen wordt het net uitgezet en laten we de gasten de vangst bekijken in bakken water, zodat alles in leven blijft. Tijdens de terugvaart wordt een deel van de grote garnalen aan boord gekookt. Er kunnen garnalen worden gepeld en geproefd. Ons dek is gedeeltelijk overdekt, dus ook met slecht weer kan deze tocht doorgaan.
-
Wieringerboerderij Jan Lont
- Locatie
- Hippolytushoef
De Wieringerboerderij is gebouwd in 1854. Jan Lont verzamelde allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven. Vanaf 1991 is de boerderij te bezoeken als museum.