In de top van de voorgevel van deze Wieringerboerderij, gericht aan de Elft, is het bouwjaar 1734 gemetseld. Maar vermoedelijk is de boerderij al uit de 17e eeuw. Dat is aannemelijk vanwege het historische metselwerk op de hoeken. Er is gebruik gemaakt van klezoren, dat is een kwart steen om netjes uit te komen. Bij een klezorenverband verspringen de stenen ten opzichte van elkaar. In de 17de-eeuw gebruikte men vaak een hoekoplossing met klezoren. De acht muurankers zijn verspreid over de gevel in rijen van vier, waarschijnlijk mist er één aan de linkerzijde. Muurankers zijn bedoeld om de balken van een verdiepingsbalklaag aan de gevel te verbinden. Zo werd de gevel beschermd tegen uitknikken. De rouw- en trouwdeur in de voorgevel komt uit in de voorkamer. Op Wieringen was zo een deur niet meer gedecoreerd dan andere deuren, maar ze konden alleen van binnenuit geopend worden. Kenmerkend voor Wieringen is de langgerekte tweevaksschuur met daarin een van de buitenzijde bereikbare hooischuur (grondtas) en wagenstik (wagenschuur), geflankeerd door een smaller, lager deel (uutlid) en een achterhuis (koestal) dat overgaat in een uitbouw van het woongedeelte. De boerderij is een constructie van drie vierkanten. Het dak is zowel gedekt met riet als met pannen. De zesruitsschuifvensters hebben luiken. In de voortuin staat een grote moerbeiboom, dit is oud Wierings gebruik. Archiefstukken tonen aan dat de boerderij oorspronkelijk van familie Snooy was. In 1973 is de ‘boerenbehuizing’ met ondergrond, erf en tuin door de gemeente Wieringen verkocht aan de heer Kooij. Het rijksmonument was toen in slechte onderhoudsstaat, in de stukken wordt hiernaar verwezen als de ‘deplorabele toestand’. Er volgde een grote restauratie aan de boerderij om het terug in oude staat te brengen door architect Kok. Bronnen: – Archief gemeente Hollands Kroon – Boerderijenstichting Noord-Holland: www.boerderijstichting.nl – Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl – Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl
In de buurt
-
Heidense Kapel Wieringen
- Locatie
- Hippolytushoef
De Heidense Kapel op de begraafplaats op Stroe is bijzonder omdat volgens de overlevering al rond 700 op deze locatie een kleine kerk heeft gestaan. In 2016 is op initiatief van buurtbewoners het kapelletje gebouwd.
-
Open Tuin “Zonnehoek”
- Locatie
- Hippolytushoef
In 2021 zijn er weer een aantal leuke open dagen bij de tuin 'Zonnehoek'. De tuin heeft een oppervlakte 1750 m2 en is naar eigen ontwerp ingericht. De tuin heeft een pracht aan bloeiende heesters, fruitbomen die elk jaar weer heel veel fruit geven. Verschillende borders in diverse samengestelde kleurschakeringen die toch één geheel laten zien. Er is veel zitgelegenheid om van al dit moois te genieten.
-
Café Arlette
- Locatie
- Hippolytushoef
Een gezellig café in het mooie Hippolytushoef, voor jong & oud, voor een borrel of een feestje. Wees welkom!
-
La Dolce Vita
- Locatie
- Hippolytushoef
La Dolce Vita is een sfeervol restaurant waar u heerlijk italiaans kunt eten. U kunt een hele avond gezellig tafelen met uw gezin of vriendengroep. Een romantisch etentje voor 2 kan natuurlijk ook. Wilt u afhalen? Geen probleem! U vindt La Dolce Vita in het centrum van Hippolytushoef op het voormalig eiland Wieringen.
-
Vis,- vaar- een Feestevenementen Nestor
- Locatie
- Hippolytushoef
Een dagje sportvissen is een unieke manier om de Noordzee te ontdekken. Vis de hele dag op de Noordzee met collega’s, vrienden of familie en neem uw gevangen vis mee naar huis. - Ideaal als bedrijfsuitje of familiedag - Neem de gevangen makreel of kabeljauw mee naar huis - Sportvissen met ervaren bemanning - Vismateriaal aanwezig op De Mercuur
-
Piet Hooiveld groente en fruit
- Locatie
- Hippolytushoef
Op zaterdagochtend staan Piet en Age met hun groente- en fruitkraam op het Kerkplein met mooie verse streekproducten.
-
Molen De Onderneming
- Locatie
- Hippolytushoef
De molen is in 1851 gebouwd als een koren- en pelmolen. De vrijwillige molenaars laten de molen geregeld draaien.
-
Bakkerij Bellis Hippolytushoef
- Locatie
- Hippolytushoef
De heerlijke geur van vers brood en het lekkerste banket ruik je al op straat. Het water loopt je in de mond... Dan weet je meteen: Je loopt even binnen bij de Wieringer warme bakker Edwin Bellis!
-
Auberge Stamineeke
- Locatie
- Hippolytushoef
Gastenverblijf 'Aubege Stamineeke' ligt op de bovenverdieping van de Auberge, aan de achterkant met uitzicht op groene dorpstuin. Het Stamineeke staat voor pure romantiek en luxe. Deze in 2019 nieuw gerealiseerde accomodatie doet denken aan het ruim van een houten schip. Ingetimmerd met prachtig eikenhout. Het zitgedeelte grenst aan uw eigen dakterras waar u heerlijk kunt genieten van de Wieringer lucht.