De stolpboerderij is een rijksmonument en rond 1856/1858 gebouwd door Klaas Breebaart. Hij was de toenmalige dijkgraaf van de Polder Waard en Groet. De statige voorgevel is symmetrisch met een riet- en pannen gedekte kap en een ‘Zaans’ halsgevelschot. De boerderij staat onderaan de Westfriesedijk in de Braakpolder, die in 1634 is bedijkt. Aan de overkant van de dijk lag vroeger de Zuiderzee. Na inpoldering in 1844 is hier de Groetpolder gevormd. De twee voordeuren werden, en worden nauwelijks gebruikt. De rechter voordeur werd alleen gebruikt bij de “grote schoonmaak” van de erachter liggende, met grijze plavuizen bedekte, lange regel, de koegang, waar toentertijd plaats was voor ongeveer twintig koeien, en vormde tevens een vluchtweg voor het vee in geval van brand. Achter het raam rechts van deze deur lag vroeger de werkruimte waar kaas en boter werden gemaakt. De linker deur werd de statie – of dooddeur genoemd, en werd oudtijds alleen gebruikt bij een rouw- of een trouwplechtigheid. Naast de linker deur is een kelderraampje dat licht geeft aan een met gele en groene plavuizen betegelde kelder. Beide voordeuren worden aan de zijkanten gesierd door een geschulpte houten sierlijst. De raampjes in de voordeur zijn voorzien van de in de bouwperiode opkomende, kenmerkende gietijzeren roosters. De stolpboerderij is uitgerust met een dubbel vierkant voor de opslag van hooi. Deze constructie wordt geschraagd door een zestal vierkantsstijlen. Bijzonder bij de constructie van deze boerderij is dat de muren worden gedragen door spaarbogen, gefundeerd op heipalen, waardoor een stevig fundament in een drassige bodem werd verkregen. Dat Klaas Breebaart ook aannemer was, oa. Hoofduitvoerder bij de inpoldering van de polders Waard- en Groet, en goede kennis had van bouw -en grondwerken zal hieraan mede ten grondslag hebben gelegen. De boerderij is als bedrijf in dienst geweest tot 1978 toen de laatste boer hier, Klaas van der Molen, vertrok. Nadien is de stolp gerestaureerd en verbouwt tot een dubbel woonhuis. Bronnen – Informatie verkregen via de huidige eigenaar – Beeldbank van de Boerderijenstichting Noord-Holland via www.boerderijenstichting.nl/beeldbank – Binnenkijker van de Boerderijenstichting Noord-Holland via www.boerderijenstichting.nl/archief/binnenkijker-80 – Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Stolpboerderij – Westfriesedijk 166
In de buurt
-
Jachthaven Kolhorn
- Locatie
- Kolhorn
De Gemeentelijke Jachthaven in Kolhorn ligt gelegen aan de Westfriese Omringdijk. In de haven is er de mogelijkheid om te tanken. In het dorp bevinden zich restaurants waar u kunt eten. De haven beschikt sinds 2016 over moderne voorzieningen in een nieuw havenkantoor. Tevens is er wifi in de haven aanwezig. 's Zomers worden de jaarlijkse nachtmarkten in het dorp georganiseerd.
-
Monumentale woning – Westfriesedijk 72a
- Locatie
- Kolhorn
De rijksmonumentale woning aan de Westfriesedijk is gebouwd in 1840 met een zadeldak en met een houten topgevelbeschieting aan de voorzijde.
-
Ansjovisjol KH44
- Locatie
- Kolhorn
De ijzeren jol uit 1899 is als enige schip overgebleven van de vissersvloot van Kolhorn.
-
De Egelantier
- Locatie
- Kolhorn
Bij de Egelantier in Kolhorn kan je terecht voor heerlijk ijs en belegde broodjes. Met mooi weer kan je genieten op het terras waar je uitzicht op Kolhorn hebt. Wie weet varen er net enkele bootjes langs.
-
De Laurenskerk
- Locatie
- Kolhorn
Het gebouw stamt mogelijk uit de 15e eeuw, maar werd later gewijzigd met driezijdige sluiting en een noordelijke uitbouw. Na forse beschadiging bij de dorpsbrand van 15 september 1788 werd de kerk in 1791-1792 hersteld. De toren bestaat uit een eenvoudige 19e-eeuwse toren met achtzijdige spits.
-
Museum De Turfschuur
- Locatie
- Kolhorn
Kolhorn was eeuwenlang een havenplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. In Museum De Turfschuur vind je informatie over 1000 jaar strijd tegen het water en de voortdurende aanpassing aan veranderende omstandigheden. Van scheepvaart en visvangst tot meekrap en akkerbouw.
-
Camperplaats ’t Groentje Kolhorn
- Locatie
- Kolhorn
faciliteiten in het havengebouw - kiosk met terras aan het water - groot winkelcentrum in Middenmeer - restaurants en centrum 800m
-
Gemaal Schagerkogge
- Locatie
- Kolhorn
Het gemaal is gebouwd in 1927 en is uitgerust met een door elektromotoren aangedreven pompinstallatie. Het gebouw werd opgetrokken in een strakke variant van de Amsterdamse School. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk en het pand is voorzien van een opvallend pannendak, gedekt met rode pannen. Het gemaal bemaalde tot voor kort de Schagerkoggeboezem en hield een gebied van 3.000 ha droog.
-
Monumentale woning en schuur – Nieuwe Streek 36
- Locatie
- Kolhorn
De woning is een rijksmonument en de voormalige houten visschuur heeft de status van provinciaal monument.