De Afsluitdijk

De Afsluitdijk

32 kilometer lang watericoon tussen IJsselmeer en Waddenzee. Wie Nederland een beetje kent, weet dat het een rijke geschiedenis heeft met water. Karakteristieke iconen als molens, polders, gemalen, terpen en dijken zijn hiervan goede voorbeelden. De Afsluitdijk is misschien wel het indrukwekkendste voorbeeld van Dutch Delta Design. En met jaarlijks ruim 600.000 bezoekers, ook een van de populairste waterwerken van Nederland.

Sinds 1932 verbindt de Afsluitdijk de provincies Noord-Holland en Friesland. De 32 kilometer lange dijk loopt dwars door zee en scheidt zo de vroegere Zuiderzee in het huidige zoete IJsselmeer en de zoute Waddenzee. Bovendien verkortte de Afsluitdijk de ruim 300 kilometer kwetsbare Zuiderzeekust tot een veilige 32 kilometer.

Een uniek staaltje waterbouwkunde dat wij Nederlandser heel gewoon vinden. Dagelijks passeren tienduizenden mensen de dijk, met aan de ene kant het schitterende Waddenzee UNESCO Werelderfgoed en aan de andere kant het IJsselmeer, zonder te beseffen hoe uniek die eigenlijk is.

Van functioneel naar attractief.

Om de Afsluitdijk de aandacht te geven die hij verdient, zijn er plannen om het watericoon niet alleen veiliger en toekomstbestendig te maken, maar ook interessanter en meer een belevenis voor toeristen. Onder het motto ‘één Afsluitdijk, vele verhalen’ wordt aandacht gegeven aan duurzame energie, natuur, cultuurhistorie, militair erfgoed, en recreatie. Met nieuwe fiets- en wandelpaden langs de Waddenzee, een facelift voor het Vlieter Monument, en een Vismigratierivier bij Kornwerderzand wordt de Afsluitdijk een echte publiekstrekker. Zie voor meer op: www.deafsluitdijk.nl

Zien & Doen

Afsluitdijk Wadden Center In 2018 is het Afsluitdijk Wadden Center geopend op Kornwerderzand. Ontdekken, beleven en genieten, dat zijn de sleutelwoorden van dit beleefcentrum. Het vertelt het verhaal van (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Bezoekers banen zich een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. Met droge voeten het wad ervaren en als een grutto over het wad vliegen? Het kan in de expositie! www.afsluitdijkwaddencenter.nl

Wandelen door eeuwenoude Zuiderzeestadjes en Waddenhavens.

Schitterende Zuiderzeestadjes als Makkum, Workum, Den Oever, Medemblik, Enkhuizen, Stavoren en Hindeloopen lenen zich bij uitstek om heerlijk wandelend te verkennen. Datzelfde geldt voor de Waddenhavens van Harlingen en Den Oever. Er zijn volop oude monumenten, mooie oude straatjes én uiteraard gezellige vissershaventjes en visrestaurants.

Wadlopen; wandelen op de bodem van de zee

De Afsluitdijk is direct gelegen aan de Waddenzee; een van de rijkste en meest uitgestrekte natuurgebieden van Nederland en sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed. Het staat bekend om de vele bijzondere planten, vogels en vissen en er zijn volop zeehonden te spotten. Tijdens laagwaterstand vallen de zandbanken droog wat het op bepaalde plekken mogelijk maakt om onder geleide van een waddengids over de zeebodem te wandelen. Omringd door niets anders dan zee, wind en water is deze avontuurlijke wandeling over het Wad vanuit Den Oever of de Friese kust zeker een aanrader.

Must do: Kazemattenmuseum of Vlieter Monument

Een bezoek aan het Kazemattenmuseum Kornwerderzand of het Vlieter Monument van de beroemde Nederlandse architect Dudok is een bijzondere ervaring en een van de must do’s als je op de Afsluitdijk bent. 

In de buurt