Wandelen door Schagen

Wandelen door Schagen

Het gezellige Schagen leent zich uitstekend voor een wandeling. In het stadje kom je tal van historische gebouwen tegen, maar ook het herbouwde Slot Schagen. Museum Vreeburg In het buitengebied van Schagen heb je vanaf de dijk mooie vergezichten over de polder. Je loopt langs de Schagervaart naar Tolke. Dit buurtschap is ontstaan op de kruising van twee waterwegen waar al in de zestiende eeuw door het stadsbestuur van Schagen tol werd geheven.

Terug in Schagen kom je langs Museum Vreeburg. In deze authentieke zeventiende-eeuwse stadsboerderij krijg je een beeld van het Schager leven rond 1900. Ook worden er enkele prachtige rijtuigen tentoongesteld. Schilderachtig Schagen In het centrum van Schagen zijn enkele fraaie zeventiende-eeuwse panden te bewonderen, onder meer aan het Loet en op de Markt. De neogotische Christoforuskerk dateert uit 1883. In de klokkentoren bevindt zich een van de oudste luidklokken van Nederland: een klok van Herman uit 1478. De torens van Slot Schagen dateren nog uit de middeleeuwen. Bij het gezellige café-restaurant De Koeienhemel geniet je van een koffie, lunch of diner.

Slot Schagen Slot Schagen ontstond rond 1440 toen de eerste heer van Schagen een vierkante waterburcht liet bouwen. Het slot blijft meer dan twee eeuwen in dezelfde familie, Van Beijeren van Schagen. In 1658 wordt het slot verkocht aan een edelman die de poorttoren en voormuur laat slopen en de ophaalbrug vervangt door een vaste verbinding. Bijna twintig jaar later koopt een telg uit het geslacht Van Beijeren van Schagen het slot terug. Hij woont echter in België en laat het slot tot ruïne vervallen. De stad Schagen koopt in 1827 nog wel de beide slottorens. De westelijke toren doet dienst als gevangenis, in de oostelijke toren woont de cipier. Pas in 2002 wordt Slot Schagen in een passende stijl herbouwd. Dit is een route van route.nl

In de buurt