Vuurtoren

Vuurtoren

De iconische rode vuurtoren op het noordelijkste punt van Texel is een ware blikvanger en het icoon van het eiland. Een bezoekje aan deze historische locatie mag dus niet ontbreken tijdens je verblijf op Texel!

Je kunt de vuurtoren beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht vanaf de omloop, 45 meter boven zeeniveau. Na 118 treden sta je op het hoogste punt en kijk je uit over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van Texel en zelfs het nabijgelegen Vlieland. Bij helder weer is het licht van de Texelse vuurtoren zelfs te zien tot aan Leeuwarden.

Ontdek in de vuurtoren ook de rijke geschiedenis van Texel. In 1864 werd de vuurtoren gebouwd, na jaren van inspanning van de Texelse notaris Kikkert. Voor die tijd waren de wateren rondom Texel berucht vanwege talloze scheepsrampen. Een beknopte expositie in de vuurtoren vertelt meer over deze fascinerende geschiedenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de vuurtoren een belangrijke rol in de Georgische Opstand, ook wel bekend als de Russenoorlog. De kogelgaten van deze periode zijn nog steeds zichtbaar in de muren van de toren, wat herinnert aan een roerig verleden.