De stolpboerderij is een type ‘langhuisstolp’ en vermoedelijk gebouwd rond 1611. Dat is net na de drooglegging van de Wieringerwaard in 1610. De stolpboerderij was bedoeld als herberg en wisselplaats voor paarden van de trekschuit tussen Wieringerwaard en Kolhorn. Op de achtergevel staat de benaming ‘De Stalling’ wat vermoedelijk hiernaar verwijst. De huidige sloot ‘De Kolk’ die achter de stolpboerderij langs loopt, volgt nog het tracé van de oorspronkelijke trekvaart. Nieuwesluis Vanaf het begin van de inpoldering vestigden zich arbeiders aan de Oostdijk van de Wieringerwaardpolder. Het aantal bewoners aan de Oostdijk groeide snel zodat er spoedig sprake was van een dorpje: Nieuwe Sluis. Met 33 huizen het grootste buurtschap van de polder. Het waren vooral de allerarmsten, landarbeiders en vissers die aan de Nieuwe Sluis woonden. Desondanks werd het dorpje in de achttiende eeuw al snel bekend door de walvisvaart en omdat de bewoners een belangrijke rol speelden in de lichtschipperij. De schepen van de VOC moesten bij Wieringen hun koopwaar uit Oost-Indië overladen op kleinere schepen om niet vast te lopen op de ondiepe Zuiderzee of bij Pampus. De lichtere schepen werden bemand door de scheepslui van de Nieuwe Sluis. Het dorpje Nieuwe Sluis speelde zodoende een belangrijke rol als doorvoerhaven voor mest, dakpannen en stenen uit Friesland, stro, hooi en vee naar plaatsen langs de voormalige Zuiderzee. Het deel ten oosten van de Oostdijk is later ontstaan, na het inpolderen van de Waardpolder in 1834. Door het inpolderen van de Waardpolder verloor de Oostdijk zijn zee- kerende functie. Nieuwe Sluis was en bleef een vissersdorp tot het dorp Van Ewijcksluis in de Anna Paulownapolder concurrent werd (1846). Dit dorp had een snellere verbinding met het achterland voor reizigers en goederen van en naar Wieringen, vooral toen in 1864 de spoorlijn Den Helder – Alkmaar in gebruik werd genomen. Het huidige straat- en bebouwingsbeeld van Nieuwe Sluis vertoont nog duidelijke kenmerken van de oorspronkelijke nederzetting langs een dijk. Bouwgeschiedenis Het pand is voor lange tijd door meerdere gezinnen tegelijkertijd bewoond. Het is ook een winkel en een slagerij geweest, waarbij er koeien in de stal stonden. De stolpboerderij is vaak verbouwd. De houten topgevel is veranderd naar een gemetselde topgevel en daarbij is de kenmerkende detaillering zoals waterborden, windveren, makelaar en T-vensters verdwenen. In 2004 is de stolpboerderij grootschalig gerenoveerd. Waardering De boerderij is in 2022 aangewezen als gemeentelijk monument. De boerderij is van cultuurhistorische waarde als herkenbaar overblijfsel van het haven- en visserijverleden van Nieuwe Sluis en als onderdeel van de oudste bebouwing aan de Nieuwesluis. Bekijk de volledige beschrijving van de monumentale waarden via het monumentenregister van Hollands Kroon. Bronnen – Boerderijenstichting Noord-Holland via www.boerderijenstichting.nl – Monumentenregister via www.hollandskroon.nl

Stolpboerderij – Nieuwesluis 17
In de buurt
-
Dagwinkel Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Bij De Dagwinkel in Wieringerwaard kan je terecht voor je dagelijkse boodschap en tevens zit er een bakker en slager in het gebouw.
-
Molenweg 48
- Locatie
- Wieringerwaard
-
Camping Zonnehove
- Locatie
- Wieringerwaard
Bent u op zoek naar rust en vrijheid? Dan bent u bij ons op het juiste adres! Wakker worden met de uitgestrekte weilanden in uw ‘achtertuin’. Wie wilt dat nou niet? De wekker zetten is niet nodig op onze Camping , dat doen de koeien maar al te graag voor u. Deze boerencamping is gevestigd in het Noord-Hollandse dorp Wieringerwaard, wat onderdeel is van de gemeente Hollands-Kroon. We zitten in de buurt van Schagen, Alkmaar maar ook dichtbij de stranden van Callantsoog , Groote Keeten en etc.
-
Monumentenroute: Langs parels in de polder
- Locatie
- Wieringerwaard
Via de fietsroute kunt u onze prachtige gemeente op de fiets ontdekken. De route brengen u zo’n 30 kilometer door schitterende natuur en langs oude statige huizen, kerken, boerderijen en sluizen. Onderweg passeert u naast de vele religieuze gebouwen ook talloze historische panden die samen met de andere monumenten onze gemeente tot een plaatje maken. De route is te volgen via de audiotour van Izi.travel.
-
Zwembad Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Het natuurbad van zwembad Wieringerwaard bestaat uit liefst zes baden. Twee kinderbaden voor de kleinsten en vervolgens stapgewijs vier baden die van diepte verschillen. Er zijn duikplanken, er is een glijbaan en verschillende speeltoestellen maken het tot een zwembad voor de hele familie. In het winkeltje kunnen bezoekers terecht voor een kleine versnapering. En natuurlijk is er toezicht door verschillende badmeesters. Het zwembad is door grasveld omgeven, zodat je heerlijk kunt zonnebaden in de luwte van de bomen. Voor het echte zomer- en vakantiegevoel kom je dus naar Wieringerwaard!
-
Op de Molenbuurt
- Locatie
- Wieringerwaard
Komt u heerlijk voor de rust of om actief buiten te zijn? In beide gevallen zit u goed bij onze B&B "Op de Molenbuurt". De hele omgeving straalt rust, ruimte en gemoedelijkheid uit en uw B&B is een prima plek om lekker te ontspannen met een goed boek. Maar de omgeving nodigt ook uit tot actief verkennen op de fiets of wandelend met het strand vlakbij!
-
Het Polderhuis
- Locatie
- Wieringerwaard
Het Polderhuis is in 1612 gebouwd al een van de gebouwen na de drooglegging. Jarenlang was het in gebruik als waterschapspand en gemeentehuis.
-
Jachthaven Nieuwesluis
- Locatie
- Wieringerwaard
Jachthaven Nieuwe Sluis bevindt zich in een natuurrijke en rustige omgeving aan het Waardkanaal in Wieringerwaard. Aan de zuidkant van de haven is het meer Pishoek in de Noord-Hollandse Wieringermeerpolder te vinden. De kleine haven biedt zo'n 40 ligplaatsen, met ongeveer 20 boxen en een aantal ligplaatsen aan de kade. De Nieuwe Sluis biedt eveneens toiletten, douches, elektra, een trailerhelling en een kleine speelplaats voor kinderen aan.
-
Molen de Hoop Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Deze molen is in 1742 gebouwd als strijkmolen maar verbouwd tot korenmolen. De vrijwillige molenaars malen graan tot meel.