Deze vier opslagloodsen aan de Gesterweg zijn gebouwd in 1937 en werden gebruikt als magazijnen voor de Stelling Den Oever. Onderdeel van de Stelling bij Den Oever zijn de dertien kazematten rond de Stevinsluizen. Deze bunkers waren de zwaarste die de Nederlandse krijgsmacht ooit ter verdediging liet bouwen. Deze vier loodsen waren onderdeel van een complex van zes loodsen en een woning aan de Gesterweg. De magazijnen werden gecamoufleerd als boerderij, waardoor ze zo min mogelijk opvielen in het landschap en vanuit de lucht. Op 28 augustus 1939 startte de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger om een Duitse inval te voorkomen. De Stelling van Den Oever werd versterkt met twee artilleriewapens. Na de Duitse inval in 1940 namen de Duitse militairen de stelling in bezit en werd het een bewaakte doorlaatpost. Toen de Duitse aanval stopte na de nederlaag bij El Alamein en Stalingrad werd de stelling vanaf 1943 weer volledig bemand en versterkt met geschut. Den Oever werd daarmee onderdeel van de Atlantikwall. Dat was een 5000 kilometer lange verdedigingslinie. De magazijnen aan de Gesterweg werden de hele oorlog gebruikt door de Duitse bezetters. Na de Tweede Wereldoorlog verslechterde band tussen de Sovjet-Unie en West-Europa en de Verenigde Staten. In 1949 is de NAVO opgericht. De militaire leiding van de NAVO verwachtte dat een Sovjet aanval onverwachts zou komen. De leiding wilde dat de troepen gereed stonden om een eventuele aanval afteweren. Al deze troepen moesten snel bevoorraad worden en er is besloten om mobilisatiecomplexen (MOB-complex) op te richten. In deze complexen werden voorraden opgeslagen. Deze voorraden waren nodig zodat er bij een eventuele oorlog voldoende materiaal, wapens, munitie, medicijnen en voedsel opgeslagen waren. In sommige gevallen, zoals in Den Oever, werden bestaande verdedigingsonderdelen (her)gebruikt. Van 1952 tot 1960 werd de stelling van Den Oever weer bemand vanwege de Koude Oorlog. Het complex aan de Gesterweg was in gebruik genomen als MOB-complex. Op de begane grond werden militaire voertuigen opgeslagen. Op de verdieping werd brandstof en voedsel bewaard. In de kelder lag de munitie. In 1989 werd er een einde aan de Koude Oorlog. Vanaf dit moment was het in Nederland niet langer nodig om militaire voorraden op te slaag in Den Oever. Veel materiaal werd afgestoten, maar de verkoop nam enige jaren in beslag en daarom zijn de meeste complexen nog tot ver in de jaren negentig in gebruik geweest. Het complex aan de Gesterweg werd in 1995 gesplitst in vier percelen met elk een pand. Het werd verkocht door de afdeling Domeinen van het Rijk aan particulieren. Bronnen Het architectuurhistorisch onderzoek van MOOI Noord-Holland naar een van de magazijnen. https://defensiefotografie.nl/mob-complex/mob/den-oever/

Mobilisatiecomplex Den Oever
In de buurt
-
Zingende Wielen
- Locatie
- Den Oever
Restaurant de Zingende Wielen ligt op het voormalig eiland Wieringen tussen de dorpen Den Oever en Oosterland. U kunt er terecht voor uw ontbijt, lunch en een uitstekend diner, maar ook voor een kop koffie bent u van harte welkom!
-
Natuurgebied Wieringen
- Locatie
- Den Oever
Wieringen is een voormalig eiland tussen de Waddenzee en Zuiderzee en is wonderbaarlijk mooi. Glooiend groen, houtwallen die vee en fietsers beschermen tegen de wind van zee, historische boerderijen, knusse dorpen, slingerende weggetjes. En altijd is de zee dichtbij, en ook de zeevogels. Meeuwen, visdiefjes, lepelaars en ganzen noemen Wieringen hun thuis.
-
EcolodgeWieringen
- Locatie
- Den Oever
Dit bijzonder milieuvriendelijke natuurhuisje is gelegen in Den Oever. Het gebouw gaat door de natuurlijke Sedum dakbedekking helemaal in haar omgeving op. Het huisje is voorzien van het erkende keurmerk Ecologisch Bouwen. Het is driedubbel geïsoleerd, waardoor er weinig gestookt hoeft te worden om een aangenaam leefklimaat te verkrijgen. Dit geeft in de winter een behaaglijk gevoel en in de zomer een heerlijk koele omgeving, mede door de luchtbehandelingsinstallatie. Alle houten meubels in het huisje zijn speciaal gemaakt door een lokaal bedrijf dat duurzaam gecertificeerd hout gebruikt. Het
-
De Afsluitdijk
- Locatie
- Den Oever
Wie Nederland een beetje kent, weet dat het een rijke geschiedenis heeft met water. Karakteristieke iconen als molens, polders, gemalen, terpen en dijken zijn hiervan goede voorbeelden. De Afsluitdijk is misschien wel het indrukwekkendste voorbeeld van Dutch Delta Design. En met jaarlijks ruim 600.000 bezoekers, ook een van de populairste waterwerken van Nederland.
-
CIV Den Oever
- Locatie
- Den Oever
De CIV biedt al ruim 60 jaar producten en diensten aan voor de visserij, scheepvaart en aannemerij. Ook de watersporter en particulier zijn welkom. CIV Den Oever is aangesloten bij de VEVC en kunnen vrijwel over de hele wereld inkopen en tegen gunstige prijzen en condities leveren.
-
De Wierdijk
- Locatie
- Den Oever
Elke morgen zonder zorgen opstaan Raam open, en de koele lucht van het groene landschap stroomt uw kamer binnen. Zon. Bos. Koeien. Uitzicht. Stilte. Een eigen tuintje. Eigen parkeerplaats. En een strandje heel dichtbij. DAT is vakantie. Welkom thuis in uw Original Cottage. Perfect voor u ingericht. Alles is er. Alles is schoon. Alles wérkt. En: u bent hier straks geheel eigen baas! Dit is uw thuis. Ook voor uw hond, kat of knaagdier (neem ze mee!)
-
Zuiderstrand Den Oever
- Locatie
- Den Oever
Recreatiegebied Zuiderstrand Den Oever bij de Zuiderhaven. Standje met zwemwater, camperplaatsen, picknicktafels en speeltoestellen, met uitzicht over de Afsluitdijk en het IJsselmeer.
-
Sportvisserij Bakker
- Locatie
- Den Oever
Stap aan boord van de Wuta, het prachtschip van Sportvisserij Bakker. Op de Waddenzee vang je weer scharren, juist door heen en weer te scharrelen op zee. In het voor- en najaar heb je de meeste kans op schar en wijting. Van juni tot oktober komt vaak de makreel in beeld. Soms zelfs eerder. Makreel vang je heel sportief: één-voor-één, soms een paar tegelijk. De hele dag door. Je kunt ook heerlijk in het zonnetje aan dek zitten (mét een biertje) terwijl je kalmpjes de zandplaten, de zeehonden, de ganzen, eenden en aalscholvers aan je voorbij laat trekken. Toe maar. En mocht je dan beginnen
-
Molen De Hoop Den Oever
- Locatie
- Den Oever
Korenmolen De Hoop is waarschijnlijk rond 1654 gebouwd. Sinds 2015 is de molen weer maalvaardig en draait wekelijks dankzij de inzet van vrijwilligers.