De Wieringerboerderij aan de Hoge Elft is een rijksmonument en gebouwd rond 1750. Kenmerkend voor een Wieringerboerderij is het grote zwarte schuurschot, de rouw- en trouwdeur en dat slechts een gedeelte van het voorhuis pannengedekt is en het schuurdeel een rietenkap heeft. Schuilkerk Tijdens de reformatie waren alleen nog protestantse kerken toegestaan. Katholieken en aanhangers van andere verboden religies moesten hun toevlucht nemen tot verborgen en illegale kerkjes in bestaande gebouwen. In de loop der jaren werden deze ‘schuilkerken’ meer gedoogd. De boerderij aan de Hoge Elft werd ook gebruikt als schuilkerk (schuurkerk) door rooms-katholieke kerkgangers tot 1824. Kerkgangers moesten het gebouw binnengaan door een deur die niet aan de openbare weg mocht liggen, hoogstens 2 personen tegelijk. Klokgelui was verboden en gezang mocht niet hoorbaar zijn. Op het platteland moest de schuilkerk zich buiten het dorp bevinden en mocht alleen een rieten dak hebben, als teken van ondergeschiktheid aan de Protestantse Kerk. Omdat de kerk zich op het platteland vaak bevond in een schuur werden deze schuilkerken ook wel ‘schuurkerken’ genoemd. Het verhaal gaat dat, gezien de geringe hoogte, op de plek waar de kansel stond, de pastoor te weinig ruimte had. Daardoor zijn er gedeeltelijk 2 draagbalken ingekort, zodat de pastoor met overtuiging zijn mis kon voortzetten.

Wieringerboerderij – Hoge Elft 1
In de buurt
-
De Wieringer boekhandel
- Locatie
- Hippolytushoef
De Wieringer boekhandel: Het doel was (en is) de eilandbewoners, maar ook toevallige voorbijgangers, het gevoel te geven dat ze iets gemist hebben wanneer ze niet binnen zijn geweest. Ieder bezoek aan de boekhandel moet een feestje zijn. Wij denken in die opzet te zijn geslaagd. Iedereen, jong of oud, kan ongeremd rondkijken, snuffelen en genieten van wat ieder boek met zich meebrengt. De sfeer is hierbij gemoedelijk en huiselijk. Plof gerust neer in één van de stoelen en lees alvast het eerste hoofdstuk van het boek dat je straks mee naar huis neemt.
-
Koffiehuis Op Zestien
- Locatie
- Hippolytushoef
Een koffie/theehuis waar u gezellig wat kan drinken onder het genot van wat lekkers.
-
Hotel West Inn
- Locatie
- Hippolytushoef
Kleinschalig hotel in het centrum van Hippolytushoef.
-
Uit Eigen Streek
- Locatie
- Hippolytushoef
Bij Uit Eigen Streek kunt u terecht voor heerlijkste Hollandse streekproducten en delicatessen. U vindt bij Uit Eigen Streek een veelheid aan bijzondere geschenken en lekkere smaakmakers uit het hele land, waaronder veel uit Noord-Holland en het Waddengebied. Denk bijvoorbeeld aan cranberry- en duindoornproducten, Hollandse knoflookproducten, Wieringer Jodenkoeken, echte boerenkaas , biologische zuivel en aardbeien.
-
Garnalenvissen
- Locatie
- Hippolytushoef
Garnalen vissen en varen langs lepelaars en zeehonden vanuit de haven Den Oever met de WR117. Aankomst met koffie aan boord. Rondvaart door de visserijhaven van Den Oever en de spuisluizen in de Afsluitdijk. Als we buiten de haven komen wordt het net uitgezet en laten we de gasten de vangst bekijken in bakken water, zodat alles in leven blijft. Tijdens de terugvaart wordt een deel van de grote garnalen aan boord gekookt. Er kunnen garnalen worden gepeld en geproefd. Ons dek is gedeeltelijk overdekt, dus ook met slecht weer kan deze tocht doorgaan.
-
Bocado
- Locatie
- Hippolytushoef
Bocado kaas en delicatessen: hét adres in Noord-Holland voor echte fijnproevers. Wij staan voor puur, verfijnd en verantwoord. Onze producten zijn met smaak en aandacht geselecteerd. Vanuit liefde en passie voor eten.
-
Restaurant Bij Ons Thuys
- Locatie
- Hippolytushoef
Achter de dijk, direct aan de Waddenzee vind je op het Recreatiepark Restaurant Bij Ons Thuys. Een mooi gelegen locatie waar je terecht kunt voor een bakje koffie met taart, een lunch, een rustig gelegen terras voor een borrel met hapje erbij of in de avond een lekker hapje eten. Laagdrempelig & gezellig! Ook voor feesten en partijen ben je bij het Restaurant aan het juiste adres!
-
Marskramer
- Locatie
- Hippolytushoef
Marskramer
-
Wieringerboerderij – Elft 42
- Locatie
- Hippolytushoef
In de top van de voorgevel van deze Wieringerboerderij is het bouwjaar 1734 gemetseld. Maar vermoedelijk is de boerderij 17e-eeuws vanwege het historische metselwerk.