Wanneer men richting Den Helder gaat is in het donker het vertrouwde schijnsel te zien, hij torent overal boven uit. Het symbool van Den Helder; De Lange Jaap. Al eeuwen werd rondom die plek, ‘Kijkduin’ gebruikt voor allerlei lichtbakens. Toen in 1811 Fort Kijkduin werd gebouwd besloot men in 1822 om de vuurtoren daar boven op te plaatsen, wat om twee redenen een slecht idee was; ten eerste ziet iedereen waar het fort zit, waardoor ze de toren uitgerust hebben met schietgaten (de enig verdedigbare vuurtoren van Europa!) en ten tweede was de toren veel te zwaar, het fort vertoonde scheuren en soldaten voerden levensgevaarlijke stunten uit om het fort opnieuw te stutten. Na 50 jaar werd de toren weggehaald en in 1878 ontstak het licht in de 63-meter hoge Lange Jaap, die overigens enkele meters lager was dan zijn voorganger. In de Tweede Wereldoorlog heeft de vuurtoren een ware transformatie ondergaan, hij werd wit met beige strepen geschilderd om niet op te vallen en het lenzenstelsel werd direct bij aanvang van de oorlog al gesloopt door de bezetter. Het is zelfs een wonder dat de vuurtoren is blijven staan, als men nagaat dat er plannen lagen om de toren op te blazen met dynamiet. In 1945 werd er direct een noodlicht aangelegd en sinds 1949 is er een nieuw lenzenstelsel geplaatst waardoor het licht op 54 kilometer ver te zien is. De Lange Jaap heeft 4 schitteringen per 20 seconden. Het broodje-aap verhaal dat rondgaat is dat de vuurtoren op koeienhuiden gebouwd is, wat zou verklaren dat de vuurtoren bij harde wind een meter aan weerszijden zwenkt. Dit heeft er uiteindelijk na vele stormen voor gezorgd dat de toren van binnen kapot is gegaan en daardoor niet bezichtigd kan worden. In 2010 is er in opdracht van Rijkswaterstaat een bouwkundig onderzoek gedaan hoe de toren te restaureren. Dit blijkt een monsterklus te zijn en men is er nog niet over uit wat de meest praktische aanpak zal zijn om de herstelwerkzaamheden te starten. De 16-zijdige Lange Jaap was bijna 100 jaar lang de hoogste vuurtoren van Nederland, sinds 1974 is dat de vuurtoren op de Maasvlakte bij Rotterdam. Deze vuurtoren, die naast de hoogste ook de jongste vuurtoren van het land is staat momenteel op de lijst om eventueel gesloopt te worden. Op de tweede Maasvlakte wordt namelijk een nieuwe radartoren gebouwd die de functies zal overnemen. Wanneer het slopen voltooid is zal de Lange Jaap weer de hoogste vuurtoren van het land zijn! In 2014 heeft een aantal dorpsbewoners van Huisduinen het initiatief genomen om rondom de vuurtoren een informatiebord en een paar bankjes neer te zetten. Dat is uiteindelijk gerealiseerd: bij de entree van de vuurtoren staat momenteel een informatiebord over de geschiedenis van de Lange Jaap, er staan picknickbankjes en een paal met QR-code waarbij men terecht komt op de site van Oneindig Noord-Holland, met een uitgebreide omschrijving over de vuurtoren De Lange Jaap.
In de buurt
-
Nogal Wiedus aan Zee
- Locatie
- Huisduinen
Een adembenemende locatie op de dijk bij Huisduinen, waar het water van de zee bijna aan je voeten klotst. Je kunt er in een relaxte sfeer genieten van de lekkerste gerechten en drankjes. Op het geweldige terras aan zee spot je misschien een zeehond, en nippend aan een koel drankje pik je met je ogen dicht in de zon meteen een lekkere dosis vitamine D mee. Do I need to say more? Als het wat kouder is heb je vanuit de serre de mooiste zeegezichten.
-
Kitesurfspot Den Helder
- Locatie
- Huisduinen
Kitesurfspot Den Helder. Badhuisstraat 2, Huisduinen.
-
Kroontjesbunker (FL250)
- Locatie
- Huisduinen
Deze FL250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam 'Kroontjesbunker' vanwege de vorm van de toren. In de bunker werden middels een glazen plotterwand de vliegbewegingen van vliegtuigen gecoördineerd en doorgegeven aan het luchtafweergeschut. In het verderop gelegen gebied werd er gekeken naar de te verwachten vliegroutes en het aantal vliegtuigen. In de toekomst is het de bedoeling om de bunker in bijna originele staat terug te brengen. Deze bunker is gelegen in een natuurgebied. Blijf daarom op de aangegeven wandelpaden. Tip: neem een zaklantaarn mee!
-
Strandopgang Huisduinen
- Locatie
- Huisduinen
Strandopgang Huisduinen ligt bijna onder de mooiste en oudste vuurtoren van Nederland genaamd “de Lange Jaap” en is vernoemd naar het oude dorp Huisduinen, wat er vlak naast ligt. Dit strand is een erg rustig familiestrand voorzien van een paviljoen “Factor 30” waar je de toiletten en stranddouche kunt vinden. In de omgeving is een prachtig oud Fort - “Kijkduin” te bezichtigen met daarin een schitterend zeeaquarium en een overzicht van de historie van het fort. In de directe omgeving kun je volop wandelen en fietsen in een groot duingebied, de “Grafelijksheids Duinen”.
-
Grand Hotel Beatrix
- Locatie
- Huisduinen
Ben je op zoek naar een verblijf op een prachtige locatie, met gastvrije service en culinaire verwennerij, terwijl je wegdroomt bij een adembenemend uitzicht over zee? Dan is het Grand Hotel Beatrix wat voor jou! Uniek gelegen in het pittoreske kustdorp Huisduinen, omgeven door zee, strand, duin, bos, polders en de Waddeneilanden Texel en De Razende Bol, kun je hier genieten van de prachtige natuur, rustige en schone stranden, frisse lucht én natuurlijk de meeste zonuren van Nederland!
-
Manege Bruin
- Locatie
- Huisduinen
Zowel de beginnende als de gevorderde ruiter is bij ons op de juiste plek. Ook voor spring- en dressuurlessen bent u van harte welkom. Maar wij doen méér dan alleen maar lessen. Zo is er in de zomer de mogelijkheid tot het maken van buitenritten over het strand en door duinen. Wij organiseren dressuurwedstrijden, springwedstrijden, een bonte avond, ruiterkampen, maanritten en helpen je met het behalen van de ruiterbewijzen deel 1, 2, 3 en het ruiterdiploma.
-
Razende Bol
- Locatie
- Huisduinen
De Razende Bol is een parel in de verzameling natuurgebieden die Landschap Noord-Holland beheerd. Sinds enkele jaren zijn ze verantwoordelijk voor het natuurbeheer op deze zandplaat die ook wel als Noorderhaaks door het leven gaat. De zandplaat staat voortdurend onder invloed van stroming en wind, de ligging veranderd dan ook steeds. Langzaam schuift de Razende Bol op in de richting Texel.
-
Huisduinerpolder
- Locatie
- Huisduinen
Een drassige polder, grenzend aan de fortgracht van Fort Erfprins. De brakke invloed van het Noordzeewater is merkbaar in de vegetatie door de aanwezigheid van zoutminnende planten. In het voor- en najaar zijn er bij hoogwater grote aantallen wulpen, strandlopers en scholeksters. Rotganzen, sneeuwgorzen en waterhoentjes zoeken er in de winter naar voedsel. De polder is een broedgebied voor rietzangers en tureluurs.
-
Fortwachterswoning
- Locatie
- Huisduinen
Sinds 2015 is het mogelijk om te overnachten in een van de fortwachtershuisjes op het Fort Kijkduin. Achter de dikke muren van het tamboer van het fort waan je je een echte fortwachter. ’s Nachts kun je de zee horen en de wind huilt soms rondom het huisje. Een unieke ervaring! De Fortwachterswoning ligt op slechts 5 minuten lopen van het strand, en je zit middenin het fort zelf. Natuurlijk mag een inbegrepen uitstapje aan de rest van dit fort ook niet ontbreken!