Rond 1902 richtte veel Nederlandse parochies een patronaat op. Het doel was om vorming en scholing te organiseren voor dat deel van de rooms-katholieke jeugd, dat na het verlaten van de lagere school geen verder onderwijs meer volgde. De pastoor stond aan het hoofd van het patronaat. Rond 1920 gaven veel patronaten in Nederland de onderwijsactiviteiten. Dat kwam omdat de ambachtsscholen en huishoudscholen hun intreden maakten, oftewel het Nijverheidsonderwijs. Het patronaatsgebouw aan de Hoofdstraat in Hippolytushoef hoorde bij de naastgelegen Rooms Katholieke kerk. Beschrijving gebouw Het patronaatsgebouw is voornaam pand. De twee dwarskappen met trapgevels verspringen ten opzichte van elkaar. Het pand is opgetrokken in een paarsbruine vormbaksteen in kruisverband met een lichte snijvoeg. De achtergevel is voorzien van wit pleisterwerk met blokmotief. De voorgevel is bijzonder gemaakt door horizontale spekbanden van beton ter hoogte van de onderdorpel, het tussenkalf en de bovendorpel van de kozijnen. Rechts van de hoofdingang zit de eerstesteenlegging. De spaarvelden boven de kozijnen zijn afgewerkt met betonstuc en beschilderd met een grafisch motief. Boven de sluitstenen van de vensters op de verdieping bevindt zich een kleine ronde opening met daarboven een muuranker in de vorm van een Franse lelie. Ook aan de rechterzijgevel zijn muurankers in de vorm van een Franse lelie gebruikt. Rond 1953 is het patronaatsgebouw verbouwd tot winkelpand. Het voormalige winkelgedeelte bevindt zich aan de linkerzijde. Dat is te zien aan de oorspronkelijke T-vensters aan de linkerzijde van het gebouw die zijn vervangen door een etalageramen. De nog steeds aanwezige spaarbogen van de T-vensters verraden de grootte van het oorspronkelijke raam. Waardering In 2022 heeft de gemeente Hollands Kroon het gebouw in samenwerking met de eigenaar de status ‘gemeentelijk monument’ toegekend. Het gebouw wordt daarmee beschermd en behouden voor toekomstige generaties. Het patronaatsgebouw, later winkelpand met woonhuis, is van cultuurhistorische waarde als tastbaar overblijfsel van de vorming van het dorp Hippolytushoef. Daarnaast is het van waarde als element uit de kerkelijke geschiedenis van Noord-Holland en als element uit de geschiedenis van de Rooms Katholieke kerk in Hippolytushoef en de ideologie van een instituut waar jeugd geschoold en gevormd werd naar de Rooms Katholieke maatstaven. Bronnen – Monumentenregister van de gemeente Hollands Kroon via www.hollandskroon.nl – Wikipedia via www.wikipedia.nl
In de buurt
-
Auberge Stamineeke
- Locatie
- Hippolytushoef
Gastenverblijf 'Aubege Stamineeke' ligt op de bovenverdieping van de Auberge, aan de achterkant met uitzicht op groene dorpstuin. Het Stamineeke staat voor pure romantiek en luxe. Deze in 2019 nieuw gerealiseerde accomodatie doet denken aan het ruim van een houten schip. Ingetimmerd met prachtig eikenhout. Het zitgedeelte grenst aan uw eigen dakterras waar u heerlijk kunt genieten van de Wieringer lucht.
-
De Koffiesilo
- Locatie
- Hippolytushoef
Lekker wandelen en fietsen over het prachtige Wieringen. U kunt pauzeren op Stroe, naast het wad bij ‘de Koffiesilo’. Voor een kop koffie of thee met daarbij geserveerd het mooiste uitzicht over het eiland.
-
Zwembad De Venne
- Locatie
- Hippolytushoef
Binnenzwembad De Venne biedt naast recreatiezwemmen en de reguliere zwemlessen veel activiteiten. Opgave zwemles gaat via een ander e-mailadres, namelijk zbdv.zwemscore.nl
-
Wieringerboerderij – Hoge Elft 1
- Locatie
- Hippolytushoef
De boerderij is gebouwd rond 1750. Kenmerkend aan een Wieringerboerderij is het grote zwarte schuurschot, de rouw- en trouwdeur, de rietenkap voor het schuurdeel en slechts een gedeelte van het voorhuis is pannengedekt. Tijdens de reformatie waren alleen nog protestantse kerken toegestaan. De boerderij werd toen gebruikt als schuilkerk (schuurkerk) door rooms-katholieke kerkgangers tot 1824. Klokgelui was verboden en gezang mocht niet hoorbaar zijn.
-
Bocado
- Locatie
- Hippolytushoef
Bocado kaas en delicatessen: hét adres in Noord-Holland voor echte fijnproevers. Wij staan voor puur, verfijnd en verantwoord. Onze producten zijn met smaak en aandacht geselecteerd. Vanuit liefde en passie voor eten.
-
Wieringer Eilandmuseum
- Locatie
- Hippolytushoef
Op het Zuiderzee-eiland Wieringen staat de boerderij van de laatste bewoner en eigenaar Jan Lont. Dit is nu het Wieringer Eilandmuseum.
-
“Een wijde blik verruimt het denken”
- Locatie
- Hippolytushoef
U bent van harte welkom in deze woning met voor het eiland Wieringen traditionele karakteristieken. Boven staan de luxe achterkamer en de gezellige voorkamer tot uw beschikking. Beide zijn geschikt voor twee personen.
-
Vakantiehuis Logeren op Wieringen
- Locatie
- Hippolytushoef
Deze vrijstaande villa biedt plaats voor een verblijf van families en groepen tot 6 personen (3 slaapkamers en 2 badkamers). De moderne architectuur laat details zien van authentieke huizen in Noord-Holland. Het is net zo authentiek en heeft net zoveel karakter als het omliggende landschap.
-
Piet Hooiveld groente en fruit
- Locatie
- Hippolytushoef
Op zaterdagochtend staan Piet en Age met hun groente- en fruitkraam op het Kerkplein met mooie verse streekproducten.