Rond 1902 richtte veel Nederlandse parochies een patronaat op. Het doel was om vorming en scholing te organiseren voor dat deel van de rooms-katholieke jeugd, dat na het verlaten van de lagere school geen verder onderwijs meer volgde. De pastoor stond aan het hoofd van het patronaat. Rond 1920 gaven veel patronaten in Nederland de onderwijsactiviteiten. Dat kwam omdat de ambachtsscholen en huishoudscholen hun intreden maakten, oftewel het Nijverheidsonderwijs. Het patronaatsgebouw aan de Hoofdstraat in Hippolytushoef hoorde bij de naastgelegen Rooms Katholieke kerk. Beschrijving gebouw Het patronaatsgebouw is voornaam pand. De twee dwarskappen met trapgevels verspringen ten opzichte van elkaar. Het pand is opgetrokken in een paarsbruine vormbaksteen in kruisverband met een lichte snijvoeg. De achtergevel is voorzien van wit pleisterwerk met blokmotief. De voorgevel is bijzonder gemaakt door horizontale spekbanden van beton ter hoogte van de onderdorpel, het tussenkalf en de bovendorpel van de kozijnen. Rechts van de hoofdingang zit de eerstesteenlegging. De spaarvelden boven de kozijnen zijn afgewerkt met betonstuc en beschilderd met een grafisch motief. Boven de sluitstenen van de vensters op de verdieping bevindt zich een kleine ronde opening met daarboven een muuranker in de vorm van een Franse lelie. Ook aan de rechterzijgevel zijn muurankers in de vorm van een Franse lelie gebruikt. Rond 1953 is het patronaatsgebouw verbouwd tot winkelpand. Het voormalige winkelgedeelte bevindt zich aan de linkerzijde. Dat is te zien aan de oorspronkelijke T-vensters aan de linkerzijde van het gebouw die zijn vervangen door een etalageramen. De nog steeds aanwezige spaarbogen van de T-vensters verraden de grootte van het oorspronkelijke raam. Waardering In 2022 heeft de gemeente Hollands Kroon het gebouw in samenwerking met de eigenaar de status ‘gemeentelijk monument’ toegekend. Het gebouw wordt daarmee beschermd en behouden voor toekomstige generaties. Het patronaatsgebouw, later winkelpand met woonhuis, is van cultuurhistorische waarde als tastbaar overblijfsel van de vorming van het dorp Hippolytushoef. Daarnaast is het van waarde als element uit de kerkelijke geschiedenis van Noord-Holland en als element uit de geschiedenis van de Rooms Katholieke kerk in Hippolytushoef en de ideologie van een instituut waar jeugd geschoold en gevormd werd naar de Rooms Katholieke maatstaven. Bronnen – Monumentenregister van de gemeente Hollands Kroon via www.hollandskroon.nl – Wikipedia via www.wikipedia.nl
In de buurt
-
Wieringen Eilandmuseum “Jan Lont”
- Locatie
- Hippolytushoef
Het Wieringer Eilandmuseum “Jan Lont” is een originele Skuurskotboerderij uit 1854. Dit type boerderij vind je uitsluitend op Wieringen. De in de boerderij aanwezige prachtige Harlinger tegelwand met afbeeldingen uit het Oude – en Nieuwe Testament dateert eveneens uit die tijd. Binnen wordt u een blik gegund op het dagelijkse leven en werken van de eilandbewoners van voor de bouw van de Afsluitdijk. Veel aandacht wordt geschonken aan de veeteelt, de wiervisserij en de jacht. Op het erf rond de boerderij ligt de nadruk op de visserij.
-
Wieringerboerderij Jan Lont
- Locatie
- Hippolytushoef
De Wieringerboerderij is gebouwd in 1854. Jan Lont verzamelde allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven. Vanaf 1991 is de boerderij te bezoeken als museum.
-
Wieringerboerderij – Kerkhofsteeg 1
- Locatie
- Hippolytushoef
De Wieringerboerderij is gebouwd in 1832 en was oorspronkelijk een gemend boerenbedrijf met koeien en schapen.
-
Garnalenvissen
- Locatie
- Hippolytushoef
Garnalen vissen en varen langs lepelaars en zeehonden vanuit de haven Den Oever met de WR117. Aankomst met koffie aan boord. Rondvaart door de visserijhaven van Den Oever en de spuisluizen in de Afsluitdijk. Als we buiten de haven komen wordt het net uitgezet en laten we de gasten de vangst bekijken in bakken water, zodat alles in leven blijft. Tijdens de terugvaart wordt een deel van de grote garnalen aan boord gekookt. Er kunnen garnalen worden gepeld en geproefd. Ons dek is gedeeltelijk overdekt, dus ook met slecht weer kan deze tocht doorgaan.
-
Can’s fruit
- Locatie
- Hippolytushoef
Can’s Fruit heeft in de tien jaar nu vijf verschillende vaste verkooppunten opgebouwd; aan de rotonde bij Den Oever, Middenmeer, Anna Paulowna, in Hippolytushoef op het plein en aan huis aan de Elft. “Daarnaast zijn zij op diverse markten en evenementen te vinden, waar ze vanuit de gezellige verkoopwagens verschillende soorten fruit en groenten aanbieden. De enthousiaste verkopers en verkoopsters kunnen u alles over ons assortiment vertellen en adviseren.
-
Koffiehuis Op Zestien
- Locatie
- Hippolytushoef
Een koffie/theehuis waar u gezellig wat kan drinken onder het genot van wat lekkers.
-
Voormalige doopsgezinde pastorie
- Locatie
- Hippolytushoef
De voormalige pastorie is gebouwd in 1898 en is een gemeentelijk monument.
-
DekaMarkt Hippolytushoef
- Locatie
- Hippolytushoef
DekaMarkt in Hippolytushoef.
-
De Smulhoek
- Locatie
- Hippolytushoef
In het mooie plaatsje Hippolytushoef in Noord-Holland vindt u eeterij en snackhoek: de Smulhoek. Hippolytushoef ligt te midden van wandel- en fietsroutes waarmee u reist door de geschiedenis van het voormalige eiland Wieringen. De Smulhoek is een sfeervol restaurant met een schitterend zonnig terras. Makkelijk te vinden, en een ruim aanbod van gratis parkeerplaatsen voor het restaurant. Ook is er gedacht aan de kinderen met een speciaal kinderspeelhoekje.