Dit peilschaalhuisje is één van de twee peilschaalhuisjes op Wieringen. De andere staat aan de Quarantaineweg op Westerland. Beide peilschaalhuisjes dateren uit 1919. Ze zijn gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat en werden gebruikt om de waterstand vast te leggen. Langs de kust stonden er nog meer. De peilschaalhuisjes op het voormalige eiland Wieringen zijn vóór de aanleg van de Korte Afsluitdijk richting Van Ewijcksluis en de grote Afsluitdijk richting Friesland gebouwd. Daardoor werd inzichtelijk wat de invloed van de komst van die dijken was op de waterstanden. Na de Tweede Wereldoorlog nam de computer het meetwerk over en werden de huisjes overbodig. Dit peilschaalhuisje is in eigendom van de Gemeente Hollands Kroon. In 2022 is het volledig gerestaureerd. Waardering Het peilschaalhuisje is van cultuur- en architectuurhistorische waarde. Het is goed bewaard voorbeeld van de peilschaalhuisjes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw die zijn gebouwd door het Rijk. Het is een element uit de geschiedenis van de waterbeheersing in Nederland. Bronnen – Historische Vereniging Wieringen: www.historischwieringen.nl – Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl – Wikipedia: www.wikipedia.nl

Peilschaalhuisje Den Oever
In de buurt
-
EcolodgeWieringen
- Locatie
- Den Oever
Dit bijzonder milieuvriendelijke natuurhuisje is gelegen in Den Oever. Het gebouw gaat door de natuurlijke Sedum dakbedekking helemaal in haar omgeving op. Het huisje is voorzien van het erkende keurmerk Ecologisch Bouwen. Het is driedubbel geïsoleerd, waardoor er weinig gestookt hoeft te worden om een aangenaam leefklimaat te verkrijgen. Dit geeft in de winter een behaaglijk gevoel en in de zomer een heerlijk koele omgeving, mede door de luchtbehandelingsinstallatie. Alle houten meubels in het huisje zijn speciaal gemaakt door een lokaal bedrijf dat duurzaam gecertificeerd hout gebruikt. Het
-
Camperstandplaats Haven Den Oever
- Locatie
- Den Oever
Aan de Oostkade in de haven van Den Oever. Toiletgebouwtje na betaling aan de havenmeester via deurcode te gebruiken. In de winter geen water en voorzieningen, alleen sanitair. De standplaatsen zijn af te rekenen via de website aan-uit.net.
-
Sportvisserijbedrijf M.J. Deijkers
- Locatie
- Den oever
Vistochten
-
Sportvissen SWRW
- Locatie
- Den Oever
Een idee om met familie, kennissen, vrienden, of met leden van je vereniging te gaan sportvissen voor een all-in arrangement. Dit sportvis-arrangement bestaat uit: Boothuur, Huurhengel, Zeeaas, Koffie met koek, 4 Consumpties, 2 x eten. Dit alles voor € 58,50 p.p. Of men nu met een grote of een kleine groep wil komen, de deelnemers in de Stichting Water Recreatie Wieringen staan voor U klaar. (In overleg eventueel bij laag water naar de zeehonden). Heeft u een groep van 10 tot maximaal 75 personen? Dat is voor deze ondernemers geen punt.
-
Camperplaats Oostkade
- Locatie
- Den Oever
Locatie vlak naast de Stevin sluizen en Afsluitdijk - direct aan Waddenzee - mooi uitzicht - volg borden Den Oever - havencentrum, winkels en restaurants 500m
-
Theesalon ’t theeater
- Locatie
- Den Oever
Een bezoek aan theesalon/theewinkel 't Theeater is een unieke ervaring die u zeker niet mag missen. Onder 'Arrangementen' vindt u allerlei mogelijkheden voor een onvergetelijk dagje uit!
-
De Wieringer Vloot
- Locatie
- Den oever
Den Oever kent met ongeveer vijftig kotters één van de grootste actieve vissersvloten van Nederland. Op zondagnacht vertrekken de meeste vissers richting Wad en Noordzee om na enkele dagen op zee terug te keren in de thuishaven. Op vrijdag gaat de vis via de afslag naar afnemers in binnen- en buitenland. Op zaterdagochtend is het mogelijk om zelf de meest verse vis te kopen op de Verse Vismarkt!
-
Mobilisatiecomplex Den Oever
- Locatie
- Den Oever
De vier opslagloodsen aan de Gesterweg zijn gebouwd in 1937 als magazijn voor de Stelling bij Den Oever en zijn in Koude Oorlog in gebruik genomen als mobilisatiecomplex.
-
MUZ Park
- Locatie
- Den Oever
De woningen aan de Gemeenelandsweg die zijn gebouwd voor de werknemers die werkten aan de Zuiderzeewerken, worden ook wel het MUZ park genoemd.