Molen De Hoop Den Oever

Molen De Hoop Den Oever

Molen de Hoop is in de tweede helft van de 17e eeuw gebouwd – vermoedelijk rond 1654 – als korenmolen. Er zijn aanwijzingen op oude kaarten dat er vanaf 1541 al een molen heeft gestaan op dezelfde plaats. Het kan zijn dat de molen ouder is dan 1654, maar waarschijnlijker is dat molen De Hoop op dezelfde plek een voorganger heeft gekend. Er zijn namelijk onderdelen van een standerdmolen aangetroffen bij de molen.

De molen is in de jaren 1920-30 buiten gebruik geraakt omdat met machines aangedreven maalderijen het werk hadden overgenomen. In 1941 brak een houten wiek, waarna de burgemeester verordonneerde ook de andere wieken te verwijderen. Nadien is de molen in verval geraakt.

In 1952 is de molen gekocht door de Stichting Oud-Wieringen waarna een restauratie van het wiekenkruis volgde; in 1960 kreeg de molen weer wieken en een tweedehands stalen bovenas uit 1865, afkomstig van de gesloopte molen Grunnewick uit Vragender. In 1977 werd de molen voorzien van een nieuw wiekenkruis met stalen roeden. In 1991 kreeg de vereniging Wieringer Molens de molen in eigendom, waarna in 1993-1997 een grote restauratie door vrijwilligers volgde. De hele kap werd daarbij vervangen en de romp opgeknapt.

Tussen 1997 en 2001 zijn de beide maalstoelen opnieuw opgebouwd. Sinds 2001 draait de molen weer regelmatig. Het duurde tot 2015 voordat de molen maalvaardig werd gemaakt en weer meel produceerde voor menselijke consumptie. Bronnen: – Vereniging De Wieringer Molens: www.dewieringermolens.nl – De Hollandsche Molen: www.molens.nl – Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

In de buurt