Het voormalige domeinkantoor van het waterschap Hollands Kroon is statig maar ook kenmerkend gebouw in Wieringerwerf. Het wapen van Heemraadschap de Wieringermeer hangt nog steeds aan de gevel en herinnert ons eraan dat tot 1994 zij verantwoordelijk waren voor het waterbeheer in de polder. De brede zwarte rand staat voor de solide dijken van de Wieringermeer die in 1930 droogviel. Het goud en de korenaren symboliseren de vruchtbare grond en de haringen de oorspronkelijke toestand, de zee. Op 1 april 1950 werd het wapenschild officieel onthuld. Het overgrote deel van de grond in de Wieringermeerpolder was eigendom van het Rijk en werd beheerd door de Domeinen. Dit gebouw uit 1942 diende als onderkomen van deze dienst. Heemraadschap de Wieringermeer huurde nekel vertrekken in het pand. In april 1945 blies de bezetter de Wieringermeerdijk op en liep de polder weer onder. Het water kwam tot de tweede verdieping van het gebouw. Het bleef tot 2003 in gebruik door het waterschap en tegenwoordig is het een appartementencomplex. Het kantoor is opgetrokken in de trant van het Traditionalisme met toepassing van gestileerde neo-barokke details, onder meer in de trappartij van de hoofdingang en vensterafsluiting van de risaliet. Het gebouw is na de dijkdoorbraak van 1945 zonder noemenswaardige wijzigingen van het oorspronkelijke ontwerp hersteld. Het kantoor heeft een bijzondere stedenbouwkundige situering aan het punt waar twee hoofdbrinken van Wieringerwerf onder een rechte hoek samenkomen. Dit punt is het Ir. Smedingplein, de brinken heten respectievelijk Terpstraat en de Granpré Molierestraat. Het kantoor staat in de as van de Granpré Molierestraat. Bij het verlaten van het pand door het waterschap is er een fontein gedoneerd aan de inwoners van Wieringerwerf welke nog steeds te zien is schuin tegenover het pand. In 2013 zijn er appartementen verschenen in het gebouw. Bronnen – Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
In de buurt
-
Historisch Genootschap Wieringermeer
- Locatie
- Wieringerwerf
Historisch Genootschap Wieringermeer, voorheen: Genootschap voor de geschiedenis v.d. Wieringermeer. Het Historisch Genootschap Wieringermeer heeft o.a. ten doel het beoefenen en bevorderen van de kennis van en belangstelling voor de geschiedenis van Wieringermeer. U kunt niet alleen de expositieruimte bezoeken, maar tevens geven onze gastvrouwen/heren u, indien gewenst, graag uitleg over onze toch wel rijke historie. Ook voor onderzoek naar bepaalde zaken over de Wieringermeerpolder en haar bewoners kunt u bij ons terecht.
-
Slagerij Poelsma
- Locatie
- Wieringerwerf
Maakt thuis eten eenvoudig met onze eigen bereide ambachtelijk gemaakte maaltijden, barbecue en/of gourmet.
-
Het huis van niets
- Locatie
- Wieringerwerf
Een unieke trouw- en feestlocatie behorende bij camping Het Bos Roept!
-
Verhalenroute IJselmeerkust
- Locatie
- Wieringerwerf
Aan de Ijsselmeerkust vind je verborgen verhalen die vele geheimen prijsgeven. Twaalf prachtige en ontroerende verhalen hebben we voor u in beeld gebracht. Verteld door inwoners uit Hollands Kroon en omgeving. Denk aan het gat in de dijk dat de Duitsers in 1945 opbliezen, waarvan de restanten nog steeds te zien te zijn. Maar ook aan het gemaal Leemans, archeoligische vondsten en de aanleg van de Afsluitdijk.
-
Zwembad de Terp
- Locatie
- Wieringerwerf
Zwembad de Terp is een overdekt zwembad in Wieringerwerf. Naast het recreatiezwemmen en de reguliere zwemlessen zijn er veel activiteiten.
-
Vergaderlocatie “Leven van de wind”
- Locatie
- Wieringerwerf
Proef de gastvrijheid van het boerderijleven! Wilt u met uw eigen ogen zien hoe een moderne boer werkt? Wij stellen ons bedrijf graag voor u open. Wij hebben een heel traditioneel agrarisch bedrijf met aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten. Maar daarnaast zijn we energieleverancier. Er draait een 0,9 megawatt windmolen en er liggen 180 zonnepanelen op het dak van de schuur. Wilt u met eigen ogen zien hoe onze producten groeien? Of bent u juist nieuwsgierig naar al die moderne technologieën?
-
Gemaal Leemans
- Locatie
- Wieringerwerf
Vanaf 1930 zorgt gemaal Leemans ervoor dat de bewoners van de Wieringermeer droge voeten houden door water uit de polder te pompen.
-
Lotus, wokplaza
- Locatie
- Wieringerwerf
Heerlijk wok restaurant met koks die de Chinese kookkunst tot leven brengen.
-
De Samenstroom
- Locatie
- Wieringerwerf
Op initiatief van ir. Lely viel in 1930 de Wieringermeerpolder droog. De kerk is in 1938 ontworpen door E.J. Rothuizen en gebouwd door L. Schotte. In 1945 heeft de kerk onder water gestaan omdat de Duitse bezetter de dijk had opgeblazen. De schade was enorm. Na de bevrijding viel de polder eind 1945 voor de tweede keer droog. In 1947 is de kerk herbouwd. In 2002 zijn de Gereformeerde- en Hervormde kerk samen gegaan. Vandaar de naam ‘De Samenstroom’.