De Wieringerwaard is ingepolderd in 1610. Dit Witte Kerkje staat sinds 1865 op de plaats van het oude, zeer bescheiden kerkje met houten opbouw uit 1636, met kerkhof en schooltje gebouwd in opdracht van het Polderbestuur. Uit het kerkje zijn prachtige grafstenen bewaard, de oudste dateert uit 1639. De grote klok is uit 1693. In de tweede helft van de 19e eeuw was het kerkje zo vervallen dat het gedeeltelijk is afgebroken. Op de fundamenten is de huidige kerk gebouwd. Dichter en dominee Nicolaas Beets heeft in het toen nieuwe kerkje de kinderen van zijn dochter Jacqueline en schoonzoon Pieter van Foreest (burgemeester en secretaris) gedoopt. Tussen 1912 en 1934 heeft de tramlijn van Schagen naar Ewijcksluis voor aansluiting op de postboot naar Wieringen vlak voor de kerk langs gelopen. Door teruglopend kerkbezoek in de 80’er jaren dreigde de kerk gesloopt te worden wegens samenvoeging van de Nederlands Hervormde gemeente met die van Anna Paulowna. Dankzij grote inzet van toenmalig burgemeester Dijkstra en dorpsgenoten is voor de restauratie een Stichting opgericht, waaraan het behoud van het gebouw is overgedragen. Bij de verbouwing zijn centrale verwarming, aula, keuken en toiletten aangebracht om te kunnen dienen als sociaal en cultureel platform. De Stichting ‘Vrienden rondom het Witte Kerkje in Wieringerwaard’ zorgt voor het gebouw en de nog immer af te lossen leningen uit de restauratieperiode. Sinds 1989 houdt de Hervormde Gemeente Wieringerwaard er op zondag haar diensten. De kerk heeft is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Een stijlvolle en sfeervolle ruimte voor rouw- en trouwdiensten, muziek, zang, herdenkingen, lezingen etc. Waardering Het kerkgebouw uit 1865 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde zaalkerk op het Noord-Hollandse platteland, opgetrokken in een sobere eclectische bouwtrant. De kerk heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging op een terp in het dorp Wieringerwaard. De kerk heeft de status van rijksmonument. Bronnen Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Witte Kerkje Wieringerwaard via www.wittekerkjewieringerwaard.nl
In de buurt
-
Monumentenroute: Langs parels in de polder
- Locatie
- Wieringerwaard
Via de fietsroute kunt u onze prachtige gemeente op de fiets ontdekken. De route brengen u zo’n 30 kilometer door schitterende natuur en langs oude statige huizen, kerken, boerderijen en sluizen. Onderweg passeert u naast de vele religieuze gebouwen ook talloze historische panden die samen met de andere monumenten onze gemeente tot een plaatje maken. De route is te volgen via de audiotour van Izi.travel.
-
Molenweg 48
- Locatie
- Wieringerwaard
-
Op de Molenbuurt
- Locatie
- Wieringerwaard
Komt u heerlijk voor de rust of om actief buiten te zijn? In beide gevallen zit u goed bij onze B&B "Op de Molenbuurt". De hele omgeving straalt rust, ruimte en gemoedelijkheid uit en uw B&B is een prima plek om lekker te ontspannen met een goed boek. Maar de omgeving nodigt ook uit tot actief verkennen op de fiets of wandelend met het strand vlakbij!
-
Stolp Noord Zijperweg 81 Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Deze fraaie stolphoeve aan de Noord Zijperweg in Wieringerwaard is een Rijksmonument. Het wooneind is dwars uitgebouwd, eindigend tegen gevel met houten top.
-
Léonne Zuurbier Paintings
- Locatie
- Wieringerwaard
Het adres voor schilderlessen en workshops voor volwassenen en inspirende kinderfeestjes
-
Tramstation Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Het station in Wieringerwaard is gebouwd in 1910 voor de Nederlandse tramlijn Van Ewijcksvaart – Schagen.
-
Dagwinkel Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Bij De Dagwinkel in Wieringerwaard kan je terecht voor je dagelijkse boodschap en tevens zit er een bakker en slager in het gebouw.
-
Molen de Hoop Wieringerwaard
- Locatie
- Wieringerwaard
Deze molen is in 1742 gebouwd als strijkmolen maar verbouwd tot korenmolen. De vrijwillige molenaars malen graan tot meel.
-
Het Polderhuis
- Locatie
- Wieringerwaard
Het Polderhuis is in 1612 gebouwd al een van de gebouwen na de drooglegging. Jarenlang was het in gebruik als waterschapspand en gemeentehuis.