Wildrijk

Wildrijk

In het westen van de Zijperpolder lagen vroeger meerdere beboste buitenplaatsen die toebehoorden aan welgestelde Amsterdamse kooplieden. Het Wildrijk in Sint Maartenszee was oorspronkelijk ook zo’n buitenplaats. Tijdens de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal kapten kamperende arbeiders veel van deze bossen. Toch bleven enkele delen bos behouden, waaronder het Wildrijk, dat in 1940 door aankoop werd beschermd.

Wandeling

Dit bos is werkelijk uniek en biedt een prachtige wandelervaring van ongeveer een uur, vooral in het voorjaar. De bosbodem is dan bedekt met een betoverend blauw tapijt van wilde hyacinten, hier en daar onderbroken door tinten roze en wit, en omlijst door het levendige groen van jonge varens. In de omgeving van de boswachterswoning bloeien ook enkele plekjes met wilde witte narcissen.

In de zomer biedt het bos verkoeling, terwijl in het najaar de veelheid aan paddenstoelen indruk maakt.

Schoonwater uit de duinen

Naast de wilde hyacinten en narcissen bloeien er ook knikkende vogelmelk en voorjaarszonnebloem. Het gebied wordt muzikaal verrijkt door het gezang van zwartkoppen, tuinfluiters en soms zelfs wielewalen, die het lentesprookje compleet maken. Een bijzondere tonmolen houdt het waterpeil in stand, gevoed door een ‘schoonwatersloot’ die direct water aanvoert uit de duinen. Zo behoort het Wildrijk tot een van de meest schitterende natuurparels van Landschap Noord-Holland.

In de buurt