In 1937 werd gestart met de bouw van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Meeuwstraat. In Slootdorp en Middenmeer waren al hervormde kerken gebouwd. Alle drie de kerken zijn ontworpen door architect G. van Hoogevest. In 1931 kreeg hij de opdracht om de kerk in Slootdorp te bouwen, in 1932 in Middenmeer en de laatste opdracht voor de bouw van de kerk in Wieringerwerf kwam in 1936. Het kerkgebouw is een voorbeeld van een bescheiden interbellumkerk. Er zijn mooi details met de robuuste bakstenen gemaakt. In het stedenbouwkundige ontwerp van Wieringerwerf zijn bijzondere gebouwen op hoekpunten of een andere strategische plek gebouwd. De kerk is gebouwd op de hoek van de Meeuwstraat maar kijkt ook de Sternstraat in. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse soldaten bij het terugtrekken de IJsselmeerdijk opgeblazen. De nog jonge polder stroomt vol water en er is grote schade aan gebouwen en gewassen. Ook de drie kerken in Wieringerwerf stonden voor een deel onderwater en raakte beschadigd. De Nederlands Hervormde Synode had een noodcommissie ingesteld. Van de Zwitserse regering kregen zij de beschikking over houten noodkerken. Ook Wieringerwerf krijgt een kerkje in bruikleen. Deze werd geplaatst naast de katholieke kerk aan de Professor Granpré Molièrestraat. Alle kerkgenootschappen maakte gebruik van het gebouw. Na de onderwaterzetting werd er hard gewerkt aan het herstel van de Hervormde Kerk en met de kerst in 1947 werd de gerestaureerde kerk weer in gebruik genomen. In april 1948 is de noodkerk nodig in Koedijk en wordt deze uit elkaar gehaald en verdwijnt de kerk weer uit Wieringerwerf. Vanaf 1953 werkte aannemer L. Schotte aan een uitbereiding van het schip van de Hervormde Kerk. In 2002 werd de Hervormde Kerk aan Meeuwstraat 44 gesloten. Het gebouw werd vanaf dat moment gehuurd door de Nederlandse Gereformeerde Kerk en het gebouw kreeg toen ook de naam ‘Het Kompas’. Tot begin 2019 was het gebouw in religieus gebruik. Vanwege de krimp van kerkgangers werd de kerk te koop aangeboden. Het orgel is in 2021 geplaatst op het koor van de Sint Bavokerk in Haarlem. In 2022 zijn in het complex vijftien huurappartementen gerealiseerd maar prijkt de naam ‘Het Kompas’ nog altijd op het gebouw. Bronnen Reliwiki.nl Tijdschrift ‘De Kroniek’ van het Historisch Genootschap Wieringermeer (editie 1 april 2017 – pagina 44) Kavelpaspoort Reliplan

Voormalige Hervormde Kerk Wieringerwerf (Het Kompas)
Nearby locations
-
Primera Wieringerwerf
- Location
- Wieringerwerf
Primera in Wieringerwerf.
-
Montana
- Location
- Wieringerwerf
Pizzeria, grillroom and steakhouse in Wieringerwerf.
-
Uitkijkpunt Gat in de dijk
- Location
- Wieringerwerf
From 17 April 2020 the new lookout point at the "Gat in de dijk" along the Noorderdijkweg in Wieringerwerf can be visited.
-
Zorgboerderij Dijkgatshoeve
- Location
- Wieringerwerf
Monday to Friday from 9.30am to 12.30pm. Closed on weekends and during school holidays. In our farm shop we sell organic products from our own land.
-
Christus Koningkerk
- Location
- Wieringerwerf
The Roman Catholic Christ the King Church was built in 1940 in the architecture of the Delft School.
-
Vaarroute Amstelmeer-IJsselmeer
- Location
- Wieringerwerf
De vaarroute tussen Amstelmeer en IJsselmeer gaat langs de Stontelersluis bij gemaal Leemans, door de Den Oeversche vaart langs Slootdorp bij de Slootvaart. Langs de route kan je op verschillende plekken aanmeren, zoals bij de camping Het Bos Roept!, de verschillende opgeknapte steigers, bij het Slootdoperbos of bij het Amstelmeer. Langs de waterkant van de vaarroute staan zes prachtige kunstwerken.
-
Kabouterpad Dijkgatbos
- Location
- Wieringerwerf
A fun route with colorful gnome posts, especially for children.
-
Winkelcentrum Wieringerwerf
- Location
- Wieringerwerf
The shopping center of Wieringerwerf has different types of shops and you can park for free here. Clothing, flowers, gifts, groceries: you will find it all there.
-
Solar studio-Center Monique
- Location
- Wieringerwerf
Unique combination of a solar studio and beauty salon in the city center of Wieringerwerf.