Het voormalige domeinkantoor van het waterschap Hollands Kroon is statig maar ook kenmerkend gebouw in Wieringerwerf. Het wapen van Heemraadschap de Wieringermeer hangt nog steeds aan de gevel en herinnert ons eraan dat tot 1994 zij verantwoordelijk waren voor het waterbeheer in de polder. De brede zwarte rand staat voor de solide dijken van de Wieringermeer die in 1930 droogviel. Het goud en de korenaren symboliseren de vruchtbare grond en de haringen de oorspronkelijke toestand, de zee. Op 1 april 1950 werd het wapenschild officieel onthuld. Het overgrote deel van de grond in de Wieringermeerpolder was eigendom van het Rijk en werd beheerd door de Domeinen. Dit gebouw uit 1942 diende als onderkomen van deze dienst. Heemraadschap de Wieringermeer huurde nekel vertrekken in het pand. In april 1945 blies de bezetter de Wieringermeerdijk op en liep de polder weer onder. Het water kwam tot de tweede verdieping van het gebouw. Het bleef tot 2003 in gebruik door het waterschap en tegenwoordig is het een appartementencomplex. Het kantoor is opgetrokken in de trant van het Traditionalisme met toepassing van gestileerde neo-barokke details, onder meer in de trappartij van de hoofdingang en vensterafsluiting van de risaliet. Het gebouw is na de dijkdoorbraak van 1945 zonder noemenswaardige wijzigingen van het oorspronkelijke ontwerp hersteld. Het kantoor heeft een bijzondere stedenbouwkundige situering aan het punt waar twee hoofdbrinken van Wieringerwerf onder een rechte hoek samenkomen. Dit punt is het Ir. Smedingplein, de brinken heten respectievelijk Terpstraat en de Granpré Molierestraat. Het kantoor staat in de as van de Granpré Molierestraat. Bij het verlaten van het pand door het waterschap is er een fontein gedoneerd aan de inwoners van Wieringerwerf welke nog steeds te zien is schuin tegenover het pand. In 2013 zijn er appartementen verschenen in het gebouw. Bronnen – Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
Orte in der Nähe
-
Voormalige Hervormde Kerk Wieringerwerf (Het Kompas)
- Standort
- Wieringerwerf
In 1937 werd gestart met de bouw van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Meeuwstraat. In Slootdorp en Middenmeer waren al hervormde kerken gebouwd. Alle drie de kerken zijn ontworpen door architect G. van Hoogevest. De interbellumkerk is bescheiden en relatief sober ontworpen. In april 1945 is de kerk zwaar beschadigd. In 2002 werd het gebouw niet meer gebruikt als Hervormde Kerk. De Nederlandse Gereformeerde Kerk huurde de kerk en gaf het gebouw de naam ‘Het Kompas’. In 2022 zijn er appartementen gebouwd in de kerk.
-
Zorgboerderij Dijkgatshoeve
- Standort
- Wieringerwerf
Montag bis Freitag von 9.30 bis 12.30 Uhr. Am Wochenende und während der Schulferien geschlossen. In unserem Hofladen verkaufen wir Bio-Produkte aus unserem eigenen Land.
-
Mountainbikeroute Wieringerwerf
- Standort
- Wieringerwerf
Eine 19 Kilometer lange Strecke durch die Dijkgatsbos und die Umgebung von Wieringerwerf.
-
Robbenoordbos/Dijkgatbos (Wieringermeer)
- Standort
- Wieringerwerf
Schwarze Erle, weiche Birke und viele Pilze beherbergen die Robbenoordbos. Der Dijkgatbos hat eine besondere Geschichte. Zwei Polderwälder zum Eintauchen!
-
Henk van Rooden Fahrrädern
- Standort
- Wieringerwerf
Für die Vermietung von Fahrrädern können Sie Henk van Rooden Bikes in Wieringerwerf besuchen.
-
De Dikke Bries
- Standort
- Wieringerwerf
Sie finden unser gemütliches Restaurant am Yachthafen Marina Den Oever in der Nähe des wunderschönen Robbenoord-Waldes. Sie erhalten die atmosphärische Sicht auf das IJsselmeer völlig kostenlos. De Dikke Bries ist der ideale Ort für all Ihre Partys und Partys. Sie können sich aber auch an unsere freundlichen Gastgeber wenden, um eine schnelle Tasse Kaffee zu trinken. Haben Sie nichts zu feiern, fühlen sich aber trotzdem wie eine Party? Dann behalten Sie die Agenda des Restaurants De Dikke Bries im Auge und besuchen Sie eine unserer gefeierten gesellschaftlichen Veranstaltungen.
-
Gat in de dijk
- Standort
- Wieringerwerf
-
Gemaal Lely
- Standort
- Wieringerwerf
Gemaal Lely is gebouwd in 1928-1929 en werd gebruikt bij de drooglegging van de Wieringermeer. Het gemaal is nog steeds in gebruik.
-
Slagerij Poelsma
- Standort
- Wieringerwerf
Machen Sie das Essen zu Hause einfach mit unseren selbst zubereiteten handwerklichen Mahlzeiten, Grillgerichten und / oder Gourmetgerichten.